ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Costurile excedentare ale îndatorării sunt deductibile doar până la 30% din câștigurile contribuabilului”, se arată într-un proiect de lege privind „stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale” inițiat de un grup de 23 de deputați PNL.

Una dintre metodele de evitare a obligațiilor fiscale practicate în prezent de către majoritatea multinaționalelor constă în împrumutarea filialei și apoi utilizarea câștigurilor acesteia pentru rambursarea împrumutului, cheltuiala respectivă fiind deductibilă fiscal (scutită de impozitare).

Astfel că, în loc de profit, filiala locală rambursează, deductibil, împrumutul acordat de compania-mamă, erodându-și marja de profit. Proiectul vine să limiteze la 30% din câștiguri această cheltuială cu rambursarea de împrumuturi, restul urmând a se impozita cu 16% (ca impozit pe profit).

Inițiativa legislativă prevede, potrivit Mediafax, impozitarea firmelor în locul (țara) în care a fost realizat profitul și transpune în legislația națională Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului European, măsură pentru care România are anul 2019 ca termen de implementare.