ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lobby-ul bancar s-a dovedit destul de inventiv în aceste luni de dezbateri privind legea dării în plată. Mai întâi s-a invocat instabilitatea, riscul unor falimente bancare. Apoi, penalitățile la care ar fi condamnată România în justiția europeană.

S-a mers și pe mâna DNA, sigur cineva are alte interese decât debitorul simplu. Au venit ambasadorii străini la Cotroceni, au trimis scrisorele de condamnare BCE și CE, a fost mobilizat Consiliul Fiscal, vectorii de imagine ai BNR au fost aruncați pe toate ecranele, s-a amenințat cu renunțarea la Programul Prima Casă, cu creșterea spectaculoasă a avansului și costurilor noilor credite ipotecare. 

Mai nou a intrat in luptă și Alina Mungiu-Pippidi. Dar de ruși nu auzisem încă nimic. Ei bine, până la România Liberă și editorialistul său Marius Ghilezan. Acesta are o idee pur și simplu revoluționară, citez din editorialul "Parlamentarii pun românilor ștreangul de gât” din 28 februarie. 

"Era ușor până acum pentru tineri să adune de la rude, de la prieteni 1.500 de euro (de avans, n.n.), dar să vină cu 15.000-20.000 va fi o problema mare pentru majoritatea. Și atunci piață imobiliară se va prăbuși. Nemaiexistând oferta, vor scădea prețurile. Cine sunt cei interesați de achiziții ieftine? Rușii care au cumpărat sute de cartiere în Croația și Slovenia și rechinii imobiliari care ulterior, printr-o suveică bine cunoscută, vor face lobby pentru revenirea la vechea lege, ei câștigând din diferențele de preț de la achiziție la vânzare”. 

Mai avem puțin și declarăm că legea dării în plată a fost comandată de Puțin, pentru a ne destabiliza țărișoara. Până la urmă, astfel de idei propagate prin presă mai mult aduc un deserviciu celor care fac lobby serios impotriva legii decât ajută, cel puțin presupunând că citorii ziarului România Liberă mai au câțiva neuroni prin dotare. Nu este însă singura problema în ceea ce îl privește pe Marius Ghilezan.
 
Acesta s-a remarcat prin editorialele sale pro-exploatarea de la Roșia Montană grupate într-o campanie de toată frumusețea pe care o susținea de unul singur prin 2014 prin editorialele din Evenimentul Zilei. Editorialistul-lobbyst e o specie nouă prin presa noastră greu încercată, această postură având avantajul că nu decredibilizează conținutul marcat cu renumitul P (de la publicitate) sau A (advertorial), tratat în bloc de cititor că discurs propagandistic cu logică forțată, ci oferă o anumită consistență ideilor favorabile anumitor grupuri de interese, proporțional cu credibilitatea jurnalistului ce își asumă respectivă postura. 

Din păcate, cu cât și-o asumă mai des efectele scad, în ciuda hotărârii editorialistului nostru care a început să publice săptămânal câte un articol dedicat legii dării în platț, cum făcea pe vremuri în Evenimentul Zilei promovând, întâmplător, interesele RMGC.