ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât și datoriile entităților private, a crescut în luna septembrie cu 585 milioane euro, la 90,677 miliarde euro, în special ca urmare a majorării datoriei pe termen scurt, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României.

La finalul anului trecut, datoria externă totală a României a fost de 90,43 miliarde euro, iar la finalul lunii august, datoria era de 90,09 miliarde euro.

Din totalul datoriilor înregistrate de România față de entități din străinătate la 30 septembrie, datoriile pe termen lung reprezentau 70,17 miliarde euro (77,4% din total datorie externă), în scădere cu 386 milioane euro față de finalul anului trecut, iar datoriile pe termen scurt însumau 20,505 miliarde euro, în urcare cu 629 milioane euro.

Din datoria externă pe termen lung, suma de 32,49 miliarde euro reprezenta datorie externă publică, în creștere cu 880 milioane euro față de finalul lui 2015.

Datoria negarantată public, în special a băncilor și firmelor către finanțatori din străinătate, însuma 36,45 miliarde euro la finalul lunii septembrie, în scădere cu 1,12 miliarde euro.

Datoria autorității monetare, care reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar Internațional (FMI), considerată datorie a BNR față de FMI, s-a redus cu 144 milioane euro, la 1,23 miliarde euro.

La finalul lunii mai, datoria totală externă ajunsese la un nivel minim din august 2010, când s-a situat la 87,8 miliarde euro.

De atunci, datoria a crescut puternic până în martie 2013, când s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a României, de 101,1 miliarde de euro, potrivit News.ro. Ulterior, datoria externă a României a reintrat pe o pantă descendentă până în vara acestui an, când a reînceput să crească.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost de 26,3% în primele nouă luni, comparativ cu 38,5% anul trecut. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost 6,4 luni în primele nouă luni, nivel identic cu cel de anul trecut.