ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


România este cunoscută pe plan internațional pentru mâna de lucru ieftină, investitorii reușind să găsească aici oameni bine pregătiți pe care îi plătesc cu salarii ce ajung, în cazuri fericite, la 30% față de salariul unui „occidental”.

În ultima perioadă se pare că România mai are un „atu” în fața investitorilor: autoritățile sunt impasibile la ingineriile financiare pe care le fac marile corporații. 

Conform datelor publice de la Ministerul Finanțelor, operatorul de cablu UPC România, subsidiara locală a grupului american Liberty Global, nu a raportat niciodată profit în intervalul 2006-2016. Pierderea cumulată a companiei în intervalul menționat se apropie de 3,4 miliarde de lei. 

Nu este singura mare companie din SUA care raportează pierderi an de an. Traderii de top de cereale din România, cum ar fi ADM Trading și Cargill, două companii cu acționariat american, realizează anual rulaje de miliarde de lei pe piața autohtonă, dar raportează pierderi.

Analiștii financiari, citați ZF, susțin că în fapt asistăm la exportul profiturilor fără ca statul român să încerce să se apere. Practica este întâlnită la scară mai mică sau mai mare și în alte domenii.

ADM România Trading, parte a grupului american cu același nume, a depășit anul trecut vânzări de 3,3 miliarde lei (746 mil. euro) din comerțul cu cereale. Cu toate acestea, compania a ra­portat pier­deri de peste 7 milioane euro, conform datelor publice. Anul 2016 este cel de-al șaptelea an din ultimul deceniu în care compania americană își declară divizia din România neprofitabilă.

„Șapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenția Fiscului. Orice om normal la cap care are mai mulți ani cu pierderi închide businessul pentru că nu face nici muncă patriotică, nici nu este ONG. Ca economist, explicația mea pentru aceste pierderi este exportul profitului", a declarat, pentru ZF, consultantul fiscal Valentina Saygo.
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews