ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am văzut anul trecut două topuri legate de angajatorii cei mai vânați de către amatorii de un serviciu (mai) bun. Unul realizat de Catalyst Solutions în perioada martie-mai 2018, altul de platforma undelucram.ro, o „comunitate online a angajaților din România”, spre sfârșitul anului trecut. Iar rezultatele sondajelor par surprinzătoare pentru cei care au urmărit evoluția veniturilor medii la stat și la privat în ultimii ani.

Astfel, în topul Catalyst de pe hipo.ro pe primele 10 locuri regăsim Oracle, Continental, Microsoft, IBM, Amazon, OMV Petrom, Renault-Dacia, Vodafone, Google, Bosch. Un top dominat de multinaționale, abia pe locul 26 apare o companie cu capital majoritar românesc-Banca Transilvania-iar pe 45 avem Dedeman. În mod surprinzator, abia la sfârșitul topului cu 100 de locuri găsim un angajator de stat (ANAF, pe 97). Amuzant chiar, ANAF e surclasată de...Catalyst (realizatorul topului) plasat pe 85, o dovadă în plus că cine-mparte parte-și face.

Să vedem acum topul celor de la undelucram.ro. Pe primul loc Microsoft, urmată de Oracle, Zitec (IT&C), Metro Systems România (IT&C), IBM, Nobel (IT&C), ING, HP, Endava (IT&C), Orange. Dincolo de faptul că respondenții par selectați preponderent din zonade interes  IT (chiar ați auzit de Endava și Nobel?) găsim cam aceleași zone de focalizare ca și în sondajul precedent. IT, sectorul financiar, telecom. Probabil că mulți au auzit despre salariile mari din IT și telecom și și-ar dori să lucreze acolo chiar dacă n-au pregătirea necesară-presupun că mulți asistenții manageri se vizează încasând salariile de la Oracle sau Microsoft.

Nici aici nu apare statul printre angajatorii de top deși decalajul stat-privat în ceea ce privește veniturile medii s-a adâncit în 2018. De pildă, la mijlocul anului trecut exista o diferența de 30 de procente între salariul mediu brut al bugetarilor (5337 lei) și cel din mediul privat (4052 lei).Sigur, dacă ar fi să ne raportăm la salariile medii din IT diferența ar fi în favoarea angajatorilor privați totuși topul celor de la Catalyst avea 100 de poziții. Iar abia în coada clasamentului apărea ANAF (oare respondenții sondajului n-or fi aflat de salariile din Ministerul de Justiție?) ceea ce înseamnă că cei care își caută un job nu iau în calcul statul ca prima opțiune.

Poate e firesc să se întâmple însă așa de vreme ce vârsta aspiranților la angajare e mai aproapiată de vârsta absolvirii unei facultăți decât de cea a ieșirii la pensie așa că apreciază mai mult cariera într-un brand de renume decât siguranță oferită de stat.

Față de anii trecuți (vezi boom-ul creditului din 2006-2007) sectorul financiar-bancar nu mai atrage la fel de mult, destui au auzit de concedierile masive din perioada crizei. Interesant de remarcat, în topul Catalyst apare ING (cei mai mulți angajați ai bănci sunt de fapt angajați ai deținătorilor de francize, e vorba probabil de o percepție gresită a respondenților) dar nu apare Provident, singura companie din zona financiar-bancară care a primit certificarea de Angajator de Top în România din partea Top Employer Institute din Canada (aici nu mai este vorba însă de un sondaj ci de o evaluare a politicilor de resurse umane).

Lipsa statului din preocupările celor care își caută un job poate fi explicată și prin modul în care a fost conceput sondajul, întrebarea folosită de cei de la Catalyst („care este topul primelor 3 companii pentru care ai vrea să lucrezi) trimițând respondenții spre zona privată. Nu în ultimul rând, poate a contat și percepția că nivelul actual al salariilor de la stat va fi mai greu de susținut dacă guvernarea se schimbă, dreapta insistând mai mereu pe reducerea angajaților din sectorul public (tot dreapta era la guvernare când s-au tăiat salariile bugetarilor iar asta nu dispare ușor din memoria colectivă).