ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Guvernului României de a da 145 de milioane de euro multinaționalelor e comentată în termeni duri de deputatul Daniel Gheorghe, care o cataloghează drept "o formă de asistenționalism "la nivel înalt” pe care îl putem încadra ușor în logica doctrinară a sistemului economic denumit și neo - corporatism".
 
„Recent, Guvernul României a dispus alocarea prin ajutoare de stat a unei sume totale de 145.000.000 (milioane) € către 6 companii private cu capital străin, inclusiv către societăți a căror structură organizatorică și financiară are caracteristicile corporației transnaționale, lucru, care pentru noi, cei care susținem piața liberă și înțelegem logica sistemului capitalist care apără competiția liberă și restrânge intervenția statului poate părea bizar și neinspirat.

Îmi pare rău să o spun, dar pentru mine, ca liberal, alocarea de mari sume în bani unor societăți private străine care au capacitatea de a accesa fonduri externe și care, cel puțin teoretic, ar prezenta un grad de eligibilitate ridicată pe piața financiar – bancară internațională, mi se pare o formă de asistenționalism "la nivel înalt” pe care îl putem încadra ușor în logica doctrinară a sistemului economic denumit și neo – corporatism.

Din păcate acest tip de practică nu reprezintă o noutate, astfel că spre exemplu , anul trecut, guvernul PSD a acordat ajutoare de stat în valoare de 12.000.000 (milioane) RON către 2 companii de telefonie mobilă, chiar acelea care își împart piața internațională și ale căror cifre de afaceri anuale depășesc lejer PIB – ul a numeroase națiuni respectabile de pe Glob.

Totul a fost gândit sub pretextul realizării a câtorva mii de locuri de muncă, acesta fiind argumentul folosit atât de actuala guvernare tehnocrată cât și de fosta guvernare socialistă. Eu, ca liberal, consider că orice formă de ajutor de stat adresat unei companii de mare anvergură duce în realitate, nu la apariția de noi locuri de muncă ci la o serie de discriminări și dezechilibre în piață , locurile de muncă fiind stimulate în piața liberă, nu din pomeni provenite din banii contribuabililor, ci prin cu totul și cu totul alte pârghii: reducerea fiscalității, limitarea taxării muncii, liberalizarea cadrului juridic pentru antreprenori și predictibilitatea legislativă.", afirmă deputatul PNL pe contul său de Facebook.

Această formă de asistare a marilor corporații vine pe fondul unui capital autohton tot mai vlăguit de resurse umane și materiale și care este hărțuit de ANAF și discriminat constant de stat în favoarea capitalului străin:

„Mai adaug faptul că mi se pare cel puțin nedrept ca pentru niște angajamente privind încadrarea în muncă pe respectiva companie a unui număr de maximum câteva sute de persoane; angajamente care deseori nu se respectă și pentru a căror nerespectare. Guvernul României nu aplică nici o pârghie de coerciție; să punem în aplicare privilegii financiare care afectează cel mai mult capitalul românesc.

Da, acel capital autohton care este tot mai vlăguit de resurse umane și materiale și care este discriminat constant de stat în favoarea capitalului străin. Capital românesc hărțuit constant de ANAF și de organele de control ale statului și care, în ciuda excesului de birocrație și represiune fiscală, este un contributor fundamental la bugetul național. Nu știu dacă este voluntar ori involuntar, însă comportamentul ultimelor două guvernări întrunește criteriile specifice gândirii neo – corporatiste!", concluzionează Daniel Gheorghe.