ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși oamenii așteaptă nerăbdători un vot în privința legii dării în plată, Senatul se pare că întârzie din nou aprobarea acestui proiect legislativ. Cu toate că inițiatorii estimau că textul legislativ ar urma să intre la vot în plenul Senatului la începutul acestei săptămâni, proiectul nu apărea pe nicio ordine de zi.

Deputatul libertal Daniel Cătălin Zamfir acuză că senatorii întârzie deliberat aprobarea proiectului de lege

"Astăzi (n.r. ieri), legea ar fi trebuit să intre în Biroul Permanent și mâine (n.r. astăzi), în plenul Senatului. Dar încă nu a fost trimis raportul de la Comisii. De ce nu s-a transmis acest raport? Este clar că senatorii întârzie din nou aprobarea acestui proiect de lege, pentru ca băncile să-și poată spune și săptămâna aceasta opiniile", a declarat acesta, potrivit Bursa.

"Aflu de la colegi că viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a înroșit telefoanele senatorilor, cerându-le să susțină amendamentele BNR pe care vor să le prezinte în plenul Senatului.

Face asta de ceva vreme, știu că nu se va opri nici dacă legea va trece de Senat, pentru că legea va intra în Camera Deputaților, unde vor încerca prin toate mijloacele să o facă inaplicabilă, prin introducerea acelor amendamente care tocmai pentru asta sunt făcute!", a mai scris zilele trecute pe pagina sa de facebook deputatul Zamfir.

Între timp, Ministerul Justiției și Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) s-au exprimat pe marginea Legii dării în plată, la cererea Senatului, emițând puncte de vedere care contravin unor articole din textul legislativ.

Atât reprezentanții Ministerului Justiției, cât și purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Daniela Pantazi, susțin, însă, că opiniile instituțiilor pe care le reprezintă au statut consultativ.

"Ceea ce a transmis CSM Senatului nu este un aviz, este un punct de vedere. De la Senat a venit o solicitare pe un punct de lege din proiectul legislativ, iar Comisia nr.1 din CSM (n.r. «Independența justiției și cooperarea interinstituțională») a emis un punct de vedere", a declarat pentru sursa citată, Daniela Pantazi.

Printre altele, magistrații CSM apreciază că este posibil ca un demers redus pentru soluționarea contestațiilor să producă disfuncționalități în activitatea instanțelor de judecată.

"Comisia a apreciat că trebuie rezolvată, în acord cu principiul constituțional al neretroactivității legii, problema contractelor de credit încheiate anterior intrării în vigoare a legii.

Sub un al doilea aspect, care vizează fondul propunerii legislative, Comisia a reținut că schimbarea obiectului prestației stabilite printr-un contract nu se poate realiza în afara acordului de voință al părților.

Concluzia exprimată se fundamentează, în esență, pe argumente juridice care au în vedere că plata, ca modalitate de executare a obligațiilor, presupune, în primul rând, executarea prestației la care debitorul s-a obligat față de creditor, creditorul neputând fi obligat să primească alt lucru decât acela pe care debitorul îl datorează", au mai precizat reprezentanții Consiliului.