ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a cumpărat huilă mai slabă calitativ din import, la un preț dublu față de cea extrasă din țară. 

Potrivit unei investigații riseproject, în perioada 2011-2013, Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat nu mai puțin de 570.000 de tone de cărbune din Rusia, la prețul de 436 de lei tona, deși avea cărbune la jumătate de preț în minele proprii. Același tip de cărbune extras din Valea Jiului costa 232 de lei/tonă, constată documentul intrat în posesia riseproject.

Datoria de 1,5 miliarde lei a băgat Complexul Energetic Hunedoara (CEH) în incapacitate de plată încă de la începutul anului. Un raport de inspecție fiscală, confirmat și de administratorul judiciar al societății de stat, avertizează că termocentralele Mintia și Paroșeni sunt la un pas de faliment din cauza importurilor de cărbune. Altfel spus, CEH a vândut curent electric ieftin în timp ce cumpăra cărbune scump pentru materie primă, deci a mers în pierdere.

Raportul fiscal susține că CEH a importat, de fapt, mii de tone de praf de cărbune, iar mai multe surse au declarat pentru RISE Project că, într-unul dintre cazuri, praful de cărbune era amestecat cu pământ. Actele însă arătau altceva: huilă cu putere calorifică mare.

Cărbunele rusesc a ajuns în România pe două trasee. Rusia, traderul internațional Vitol, portul Constanța – este unul dintre ele. Celălalt presupune un circuit de firme din Ungaria, controlate de un afacerist din Baia Mare. În cazul acesta, cărbunele a venit din Rusia prin Ungaria și a fost transportat în România de companiile lui Gruia Stoica, miliardar condamnat într-un dosar DNA legat tot de un contract de transport cărbune.

Cărbune la un preț cuprins între 35 și 50 de lei se găsea și în carierele miniere din Complexul Energetic Oltenia, la distanță foarte mică și la un preț foarte bun, din punctul de vedere al asigurării transportului, potrivi gorjexclusiv.ro.

Specialiștii ar putea spune că termocentralele din Hunedoara, aflate în pragul falimentului, sunt proiectate să funcționeze pe huilă și nu pe lignitul din Oltenia, însă potrivit aceleiași surse, procurorii DNA vor să afle încă de anul trecut dacă a fost vorba de cărbune energetic de bună calitate adus din import, de praf de cărbune sau de cărbune amestecat cu pământ. 

La trei ani de la înființare, Complexul Energetic Oltenia a adunat patru dosare penale, datorii de peste 450 de milioane euro și pierderi de 160 de milioane euro. Deși are o rezervă de 800 de milioane de tone de cărbune, nu are cui să-l vândă. Are capacitatea să producă aproape 30% din curentul electric consumat în România. A investit un miliard de euro în ecologizare și retehnologizare, potrivit digi24.ro, dar electricitatea care vine de la CEO este de două sau de trei ori mai scumpă decât cea care se vinde pe piața liberă.