ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Producția de gaze a României ar putea crește la 19 miliarde de metri cubi, cu aproape opt mai mult în prezent, astfel încât țara noastră să ajungă al doilea mare producător din UE după Olanda, informează Cotidianul.

Din păcate, precizează sursa citată, creșterea va fi degeaba pentru că românii nu vor beneficia de gazul din Marea Neagră.

„Țara noastră va fi, la acel moment, al doilea mare producător din UE după Olanda, însă va fi aproape degeaba pentru că tot gazul nu va crește economia României, ci pe a a vecinilor. Cu precădere Ungaria, care are industrie petrochimică dezvoltată și investește încă 5 miliarde de euro pentru extindere de capacități în chimie și petrochimie, și Ucraina, care are probleme mari în a–și asigura consumul de 40 de miliarde de metri cubi, de când și-a deteriorat relația cu Rusia în problema anexării Crimeii.

De altfel, oficiali ai statului ungar au declarat public că ar vrea să cumpere tot ce se extrage din Marea Neagră, ba chiar au ajuns să ceară, în cadrul unor evenimente internaționali, unor oficiali ai SUA să pună presiune pe România și pe Exxon ca să înceapă odată producția. Ucrainienii nu au anunțat, dar Transgaz, companie românească de stat, lucrează de zor la inversarea fluxului de gaze din conductele magistrale Isaccea-Negru Vodă ce tranzitează Dobrogea, aducând gaze de la ruși către sudul Europei. În doi ani, când începe producția în Marea Neagră, firmele românești vor putea să  „împingă” gaze pe Isaccea -Negru Vodă dinspre țara noastră către Ucraina.

Sigur, ungurii își urmăresc doar interesele și, culmea, au și dreptate în a emite pretenții asupra gazelor din Marea Neagră. Ei au industrie, pe care o dezvoltă și mai mult, noi nu mai avem chimie și petrochimie. Ultima "redută” Oltchim a fost anunțată că va intra în faliment iar, în cee ace privește necesarul populației, acesta este acoperit cu prisosință din intern, prevedere de altfel obligatorie, prin lege”, scrie Mihai Soare în Cotidianul.

Anemia economică românească este atât de mare încât consumatorii locali nu consumă nici măcar jumătate din gazul produs pe plan intern. Motivul: nu avem industrie.

„Ce a rămas din consumatorii locali nu poate absorbi nici acum producția existentă de gaze, cu excepția a 2-3 luni de iarnă, după cum se vede din datele Transgaz, operatorul sistemului național de transport. Odată ce s-a întrerupt, oficial, la 1 mai, programul de termie, consumul a scăzut drastic iar în lipsă de soluții de absorbție, jumătate din producție este stocată în subteran. Populația nu consumă decât marginal gaze, în sezonul cald, termia nu consumă, rămân doar firmele. Care, așa cum arată datele, nici ele nu absorb prea mult, ba mai și aduc din import cantități, atâta timp cât prețurile sunt mai bune.

 Analizând situațiile publicate de  Transgaz, vedem cum, în prima săptămână a lui mai, între 130.000 și 140.000 de MWh intră zilnic în depozite, adică exact jumătate din producția curentă. Este un semnal deloc îmbucurător pentru industria românească, care nu este capabilă să consume gazele produse local, care sunt astfel stocate pentru viitorul sezon rece”, notează Cotidianul.
 
Reamintim că industria petrochimică a României a fost vândută, în mare parte, unor companii din țări străine care au avut tot interesul să închidă respectivele întreprinderi. 

Legea care reglementează beneficiile României din exploatarea gazelor din Marea Neagră, așa numita „lege offshore”, a fost modificată din forma inițială până a corespuns intereselor marilor companii străine.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews