ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost înființată în 1890, iar cinci ani mai târziu producea primele bomboane și tablete de ciocolată.

Înainte de evenimentele din 1989, aici lucrau peste 1.500 de oameni care produceau o mulțime de sortimente de ciocolată și bomboane. Kandia era unul din brandurile cele mai căutate de români înainte de 1989 datorită calității produselor.

Ca și cu alte societăți românești, Kandia a fost și ea supusă procesului de privatizare. Procesul de privatizare a început în 1998, atunci când Florian Haus Prodcom, firma lui Omar Haysam, a cumpărat 50,88% din acțiunile Kandia pentru suma de 1,18 milioane de dolari. Restul acțiunilor au fost cumpărate de grupul Julius Meinl, prin intermediul firmei Rivita, controlate de Fathi Taher.

Apoi, Rivita a achiziționat şi pachetul de acţiuni deţinut de Omar Haysam și fratele său, tranzacția fiind ținută secret până în 2003, când Kandia a fost oficial falimentată, informează pressalert.ro În august 2004, Kandia şi-a închis definitiv porţile. Taher vinde în 2007 pachetul de 83,96 % din acţiunile Kandia firmei Cadbury pentru 99,5 milioane de euro.

În anul 2010 compania Cadbury a fost achiziționată de către Kraft, care era deja prezentă pe piața românească și astfel ar fi acaparat peste 70% din piață. Ca urmare în iulie 2010, Julius Meinl a plătit mai puțin de 20 de milioane de euro pentru a redeveni proprietarul Kandia, compania Kraft fiind obligată de către Comisia Europeană să-și vândă acțiunile în totalitate.

Astăzi, din Kandia a mai rămas doar o marcă într-un portofoliu corporatist. Fosta fabrică din Timișoara și-a închis definitiv porțile, una din clădirile emblematice ale orașului, fiind în curs de demolare. Demolarea care oficial a început în 2009, e finalizată abia acum, de Constructim. În locul fabricii Kandia fiul fostului primar al Timișoarei, George Ciuhandu, prin firma sa MG Building, va edifica o clădire de birouri și spații comerciale, în favoarea SC Adama Management SRL din București, informează presslalert.ro
 
Pentru GALERIA FOTO faceți CLICK AICI.