ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania Dedeman a fraților Dragoș și Adrian Pavăl a rămas liderul pieței de bricolaj din România și în 2015, cu o cifră de afaceri de 981 milioane de euro, în creștere cu 27,8% comparativ cu 2014, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Dragoș și Adrian Pavăl, doi matematicieni plecați dintr-o familie modestă din Suceava, au pornit în anul 1992 cu un butic în Bacău și au ajuns să domine piața magazinelor de bricolaj din România, având acum 42 de magazine.

Cei doi frați le-au dat o lecție de business marilor companii occidentale venite să împartă și să stăpânească piața din România.

Pornind de la Suceava, Dedeman a deschis magazine de bricolaj în toate marile orașe din Moldova, pe care lanțurile străinilor au ocolit-o la început, preferând Bucureștiul și alte orașe mai dezvoltate. 

Când au dorit să "atace" Bucureștiul, frații Pavăl s-au lovit de prețurile astronomice ale terenurilor. "Luasem un nou credit ca să ne extindem, dar prețurile terenurilor erau aberante și atunci am mers special în Polonia, să văd ce se întâmplă la ei. E o țară aflată cu mult înaintea noastră și am constatat că prețurile erau la mai puțin de jumătate în comparație cu România. Și n-am mai cumpărat, mi-am dat seama că trebuie să se întâmple ceva. A venit criza, prețurile au scăzut și noi ne-am extins, speculând această perioadă în favoarea noastră. Pentru noi, criza a fost un mare noroc și ne-a ajutat să câștigăm lupta cu marile lanțuri ale străinilor", a spus Dragoș Pavăl pentru Adevarul.

Afacerea s-a extins în toate zonele geografice ale țării. Acum, toți cei opt frați Pavăl - șase băieți și două fete - lucrează în companie. Dragoș și Adrian sunt acționari, ceilalți ocupă diverse funcții.