ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană va propune săptămâna aceasta extinderea graduală, până la finalul lui 2020, a regulii votului majoritar asupra tuturor chestiunilor legate de politicile de taxare ale UE, o mișcare cu potențial conflictual menită să pună capăt dreptului de veto al statelor membre în această materie, scrie Financial Times, anunță Profit.ro.
 
„Uneori, statele membre invocă suveranitatea națională și regula unanimității doar pentru a bloca inițiativele UE în materie de taxare. De-a lungul anilor, argumentul suveranității a fost folosit pentru a proteja interese naționale specifice. Unele state membre și-au construit modele de business în jurul conceptului de competitivitate a sistemelor lor fiscale, menite să atragă anumite sectoare ale economiei sau anumiți consumatori", se afirmă în proiectul de foaie de parcurs al Comisiei.

Comisia va încerca, prin implementarea unei așa-numite "clauze-punte",  „să evite povara necesității de a renegocia în acest sens tratatele de bază ale UE”. Potrivit sursei citate, ținând cont de "reticența majoră a multor state membre UE de a ceda și mai mult din suveranitate, diplomații spun că inițiativa Bruxelles-ului are, în cel mai bun caz, șanse reduse de adoptare”. 

Totuși, executivul de la Bruxelles doresc ca, până în 2020, să se desființeze dreptul de veto al statelor membre asupra inițiativelor legislative europene care urmăresc să asigure "o taxare echitabilă și competitivă" la nivelul pieței unice a UE.