ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din nefericire, una dintre cele mai cunoscute fabrici de cristal din Europa se închide. De aproape 100 de ani, de aici au ieşit produse care speriau chiar şi concurenţa din vestul european.

Sute de muncitori, aproape 250, au primit deja aviz pentru disponibilizare şi oamenii sunt disperaţi pentru pierderea locului de muncă. Mulţi dintre ei lucrau acolo de o viaţă. Este vorba de fabrica de cristal Vitrometan din Mediaş, inaugurată încă din 1922, care a acumulat datorii în valoare de peste 1 milion de euro pentru facturile de apă şi gaze. De altfel, furnizarea acestora a fost oprită de câteva zile.

Rodica Ciug, intervievată de digi24.ro, spune că încă din adolescenţă lucrează acolo. A intrat pe poarta fabricii vreme de 33 de ani, iar acum, cu vocea tremurândă, îşi manifestă tristeţea pentru situaţia creată.

Cândva, acum vreo 45 de ani, în această fabrică lucrau peste 5000 de salariaţi, dar numărul lor a scăzut constant, mai ales după anul 1990. Un alt salariat spune că a muncit acolo 41 de ani şi îi este foarte greu să se despartă de locul în care şi-a câştigat pâinea.

Produsele din cristal fabricate la Mediaş au împânzit lumea, prin calitatea lor excepţională, fiind exportate în numeroase ţări. Patronii iranieni spun că au investit mai bine de 2 milioane de dolari de când au cumpărat fabrica, dar actele de înregistrare nu sunt gata nici acum, din cauza hăţişurilor birocratice româneşti. Mai mult, aceştia susţin că aveau deja pregătite pentru export contracte promiţătoare, de cel puţin un milion de euro, potrivit blastingnews.com.

Aşa cum s-a întâmplat cu multe fabrici din România în ultimii 25 de ani, majoritatea utilajelor vor fi scoase la vânzare. Practic, nu mai există nici o şansă ca fabrica să fie readusă la viaţă.

Cel mai mult se bucură rivalii din Irlanda, unde există o fabrică asemănătoare. Însă produsele de cristal fabricate în România erau de o calitate net superioară.