ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După avioanele F-16, România vrea să cumpere și aparate de zbor F-35. Ministrul Apărării a făcut anunțul, dar a evitat să dea vreun termen pentru achiziția de avioane de nouă generație, deoarece nu se știe când își va permite România să cumpere F-35. În următorii ani, noul avion ar urma să se ieftinească destul de mult.

Tot va fi mai scump decât un F-16 la mâna a doua recondiționat, dar va deveni accesibil pentru țările membre NATO cu mai puțini bani la dispoziție. Însă problema cu F-35 este că are și costuri foarte mari de funcționare.

Prin achiziția avioanelor americane F-16 la mâna a doua, România devine eligibilă pentru achiziția de avioane F-35, a anunțat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, potrivit digi24.ro. Dar, deocamată nu se știe de unde ar face țara noastră rost de bani aparatele de zbor de nouă generație.

Dacă țara noastră va alege totuși F-35, efortul financiar va fi unul considerabil. Un avion F-35 costă în momentul de față 97 de milioane de euro, iar o escadrilă ar costa peste 1,1 miliarde de euro. Adică aproape dublu față de cele 628 de milioane de euro plătite de România pentru cele 12 avioane F-16, bani în care au intrat și armele, muniția și un radar de coordonare.

Lockheed Martin, compania americană care are în portofoliu ambele modele de avioane, spune că F-35 se va ieftini în următorii ani, deoarece comenzile din partea statelor membre NATO vor reduce costurile de producție.

Până în 2019, un avion F35 ar putea să coste 76 de milioane de euro, ceea ce ar face ca prețul unei escadrile de 12 aparate de zbor să fie de 912 milioane de euro. Și, o dată intrate în dotarea aviației militare române, noile avioane vor putea fi operate chiar și 50 de ani, potrivit digi24.

Chiar și așa României tot îi va fi greu să achiziționeze aparate F-35 în condițiile în care țara noastră are nevoie de cinci ani ca să achite primele 12 avioane F-16.