ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii au prins din nou gustul cumpărăturilor pe credit, dar trec de la împrumuturile mici de consum, spre cele mari, pentru locuinţe. În ultimele luni, băncile au ajuns să dea mai multe credite chiar decât în perioada de dinainte de criză.

Aproape 1 miliard de lei pe lună iau românii de la bănci pentru a-şi cumpăra sau reface casele. Un ritm de creştere care îi bucură pe bancheri, dar care îi îngrijorează pe economişti. Ei spun că ne-am putea îndrepta spre o nouă bulă imobiliară.

La jumătatea anului, românii aveau contractate cu 25 la sută mai multe împrumuturi decât în urmă cu un an. Cererea de credite pentru locuinţe a explodat, astfel că în lunile martie şi mai, bancherii au dat câte 900 de milioane de lei pentru împrumuturi imobiliare, cu peste 80 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2008, ultimul an înainte de criză.

 „Cauzele sunt mai multe: sunt legate de scăderea dobânzilor, de faptul că există un sentiment pozitiv în piaţă, care are ca sursă creşterile salariale care au apărut în ultima perioada şi este şi rezultatul nevoii încă mari a populaţiei de a cumpăra case”, spune Radu Crăciun, economist-şef al unei bănci.

Uşurinţa cu care românii se îndatorează nu este văzută cu ochi buni de specialiştii de la Banca Naţională. Economiştii se tem că am putea avea creşteri galopante ale preţurilor la case, la fel ca înainte de 2008, în perioada de boom imobiliar.

„Pe acest trend de consum ce credeţi că vor face oamenii care au acum dobânzi de 2 la sută în bancă, de abia le acoperă inflaţia? Vom asista iarăşi la un bubble, la o goană înspre imobiliare”, afirmă Valentin Lazea, economist, potrivit digi24.ro.

Înainte de 2008, creditele ieftine date uşor si majorările salariale au dus la o creştere galopantă a preţurilor, adică la o bulă imobiliară. O locuinţă din Bucureşti, care în 2006 costa 100.000 de euro, ajunsese după doi ani la un preţ de 150.000 de euro.

 „În 2008 erau foarte mulţi investitori care cumpărau sute de apartamente, locuinţe noi, pe care le vindeau inclusiv de la momentul în care aceste locuinţe erau declarate, nici măcar nu erau construite”, declară Alexandru Pricop, consultant imobiliar.

Faţă de acum şapte ani, costurile creditelor sunt la jumătate, iar cererea este în creştere rapidă, spun specialiştii. Semnale de alarmă sunt şi la nivel european. Analiştii de la agenţia de rating Moody's susţin că banii ieftini vor duce la bule imobiliare în Germania, Marea Britanie şi Norvegia.