ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Economistul Bogdan Glăvan, actual consilier al președintului PNL, a atac în termeni duri noile reglementări fiscale care vor face viața și mai grea antreprenorului român.

Glăvan face o comparație între salariile plătite de români și de străini și dă ca exemplu un mic antreprenor care este nevoit să aibă și un job pe lângă mica afacere pe care o deține.

„Salariile din firmele străine sunt de două ori mai mari decât salariile din firmele antreprenorilor români. Și aici se vede foarte clar relația dintre capital și salarii: ai capital - ai salarii, n-ai capital - n-ai salarii.

Salariile sunt plătite din capitalul antreprenorului, nu din generozitatea vreunui klingonian. Iar noi, românii, suntem săraci pentru că nu am acumulat prea mult capital. Am vizitat zilele trecute făbricuța de bere a unor cunoscuți, era un singur om acolo, dintre proprietari, care muncea. Mi-a povestit că un alt acționar era la job - căci mai are un job. Despre asta e vorba, noi nu avem capital ca să stăm picior peste picior și să plătim salarii.

Unu la mână: țara nu se poate dezvolta fără acumulare de capital, de asta sunt excelente investițiile străine, fiindcă ele aduc capital și, implicit, sporesc nivelul de trai aici. Doi la mână: dacă tu ca stat folosești fiscalitatea și reglementările pentru a pune biciul pe antreprenorul român, care este mic și sărac, atunci tu duci o politică antinațională, feudală, chiar fascistă pentru că are drept rezultat cartelizarea industriei.

Avem câteva sute de mii de mici antreprenori. Nu sunt mulți, e cel mai mic număr din Europa, raportat la populație. Dacă tu le mărești povara fiscală cu biciul salariului minim (e clar că nu firmele străine sunt afectate, corect?), dacă le impui aceleași costuri birocratice ca marilor companii, dacă le ceri să facă negocieri colective și când nu au cu cine, dacă mărești taxele pe munca part-time, dacă pregătești impozitarea progresivă, dacă îi tot ameninți că le lichidezi firmele în cazul în care nu și le capitalizează corespunzător (știu, asta e de nino-nino), atunci nu e clar că această politică faultează acumularea de capital și capitalul românesc? Nu e clar că tu ești un trădător de țară vopsit în mare patriot?”, a scris Bogdan Glăvan pe Facebook.