ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Piața europeană a zahărului va fi liberalizată în 2017, fiind eliminată, astfel, ultima cotă din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). În prezent, România are alocată o cotă de aproximativ 105.000 tone de zahăr produs din sfeclă și o producție de aproape 500.000 de tone.

Sectorul agricol de producere a zahărului din sfeclă era înfloritor înainte de 1990, cu mari perspective de dezvoltare. România deținea pe atunci peste 30 de fabrici de producere a zahărului și asigura consumul intern din producție proprie. În ultimii ani, suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr au scăzut dramatic, iar producția de zahăr obținută din sfeclă a scăzut cu circa 20‑21%. În 1989, țara noastră producea o cantitate de 6,7 milioane de tone de sfeclă de zahăr.

Odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană (UE), România a obținut o cotă anuală de 109.164 tone de zahăr din sfeclă și o cotă de 329.636 tone de zahăr brut din import, ce trebuie rafinat în țară, și 9.981 tone de izoglucoză. În cadrul politicii Uniunii, de restructurare a sectorului de zahăr, Comisia Europeană a solicitat, în perioada 2006‑2008, tuturor țărilor membre cultivatoare de sfeclă de zahăr să‑și reducă cotele de zahăr și să închidă fabrici, astfel ca producția de zahăr să se reducă cu 6 milioane de tone, iar prețul sfeclei, cu 45%. După 3 ani de reformă, cota de zahăr din sfeclă s‑a diminuat în țările membre UE cu 5,8 milioane de tone. Au fost închise 80 de fabrici de zahăr, ceea ce a dus, implicit, la reducerea locurilor de muncă, 25.000 în mediul rural, iar 138.000 de ferme au renunțat să mai cultive sfeclă. Suprafața cultivată cu sfeclă în UE s‑a redus cu 700.000 ha. În prezent, în România mai funcționează patru fabrici de zahăr, dintre care cea mai mare se află la Roman.

Anunțată de mai mulți ani, a existat timpul necesar pentru „pregătirea cu grijă” a eliminării cotelor la zahăr, de la 1 octombrie 2017, susține comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, citat de Agerpres. Pregătirea minuțioasă a unei astfel de eliminări este cu atât mai justificată, în contextul actual al multiplelor crize agricole, în special cea a laptelui, pe o piață mondială afectată de supraproducție. Menționăm că au trecut 18 luni de la eliminarea cotelor la lapte în UE.

Cotele de producție la zahăr se ridică, în prezent, la 13,5 milioane de tone. Actualmente, mai rezistă câțiva producători de zahăr în Europa. Franța și Germania sunt responsabile pentru aproape jumătate din producția de zahăr a Uniunii (câte 24% fiecare), urmate de Polonia (11%) și Marea Britanie (8%). UE este cel mai mare producător mondial de sfeclă de zahăr și principalul importator de trestie de zahăr destinată rafinării, proces care se realizează, în principal, în Marea Britanie, Portugalia și România.

„România se poate baza pe o serie de puncte forte în acest sector. Avem în primul rând terenuri propice pentru cultura de sfeclă de zahăr și condiții climatice bune. Pe de altă parte, la noi suprafața medie exploatată într‑o fermă de sfeclă este de 24 ha, peste dublul mediei europene, care este de 10 ha. Suntem, însă, în urmă din punctul de vedere al randamentului culturii și al calității producției”, a atras atenția dr. Ioan Gherman, președintele Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.

„Europa, care în prezent este un importator net, va deveni un exportator net”, prognozează Gérard Benedetti, director de comunicare la Tereos, cea mai mare companie franceză din sectorul zahărului, care mizează pe o producție europeană de 18 sau 19 milioane de tone.