ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prevederea legală potrivit căreia companiile românești care angajează străini trebuie să-i plătească cu salariul mediu brut pe economie „trebuie să dispară”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Se discută la nivelul Ministerului Finanțelor, dar și la Justiție, și la Externe, pentru a vedea care este decizia cu privire la angajarea forței de muncă din străinătate, iar o decizie se va lua până la sfârșitul lunii mai. Acea prevedere legală, cu salarizarea angajaților străini la nivelul salariului mediu pe economie trebuie să dispară”, a declarat ministrul Finanțelor, într-o emisiune la România TV.

„Dacă această prevedere a fost creată de România, și nu este impusă de la nivel european, atunci această prevedere trebuie să dispară”, a precizat Eugen Teodorovici.

Potrivit OUG 194/2002, republicată, privind regimul străinilor în România, „străinilor intrați în România în scopul încadrării în muncă li se prelungește dreptul de ședere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidență a salariaților, din care rezultă că salariul este cel puțin la nivelul câștigului salarial mediu brut”. Iar în cazul lucrătorilor înalt calificați „salariul trebuie să fie la nivelul de cel puțin patru ori câștigul salarial mediu brut”, se precizează în normativul citat.

Patronatele și celelalte asociații de angajatori au semnalat în repetate rânduri că lipsa forței de muncă din România nu poate fi acoperită cu angajați străini, deoarece acestora trebuie să li se plătească salarii la nivelul mediului brut pe economie, adică semnificativ mai mari decât sumele pe care acum le plătesc angajaților români.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna februarie 2018 salariul mediu brut pe economie a fost de 4.128 de lei, iar cel net a fost de 2.487 de lei. Asta în timp ce salariul minim brut pe economie - nivel la care sunt plătiți mai mult de 35% din angajații români - este de 1.450 de lei lunar.