ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europa spune că vrea să-și reducă dependența de gazul rusesc, însă importă din ce în ce mai mult.

În primele zece luni ale anului, livrările Gazprom către Danemarca au crescut cu aproape 150%, către Olanda cu peste 90%, iar către Marea Britanie cu 55%. Procentele mari sunt explicate însă și de importurile relativ mici făcute de aceste țări în anii trecuți.

Însă și statele deja foarte dependente de Rusia au cumpărat mai mult de la Gazprom. Compania i-a vândut Germaniei cu 7% mai mult gaz decât anul trecut, Austriei cu 27% mai mult, iar Greciei cu 47% mai mult.

Directorul Gazprom estimează că în acest an rușii vor livra în Europa 170 de miliarde de metri cubi de gaze, adică cu 70% mai mult decât totalul rezervelor cunoscute de gaz ale României.

Nu e cel mai bun moment pentru reducerea dependenței de Rusia, fiindcă prețul gazelor venite de acolo a scăzut foarte mult, ceea ce demontează investițiile în surse alternative. Inclusiv România, deși anul trecut aproape că-și acoperea în totalitate consumul cu gaze din producția internă, în prima jumătate a acestui an a importat cu 231% mai mult.

Mai mult gaz rusesc în Europa (ian-oct 2016/ ian-oct 2015)

Danemarca - a crescut cu 149%

Olanda - a crescut cu 91%

Marea Britanie – a crescut cu 54%

Germania – a crescut cu 7%

Austria - a crescut cu 27%

Grecia - a crescut cu 47%