România a depășit nouă țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește valoarea salariului minim, relevă Eurostat. Dacă în 2006, România a avea un salariu minim de 171 euro PPS (Purchasing Power Standard -  un euro care are aceeași valoare de cumpărare din țările din UE), în 2019 a ajuns la 865 euro PPS.

Datorită acestui fapt, România a depășit la acest indicator 9 țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria și Portugalia.

Situația este cu atât mai remarcabilă cu cât în 2006, Grecia avea o valoare de 825 euro PPS, de aproape 7 ori mai mare decât România, iar acum, țara noastră i-a depășit pe eleni.

Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie 2019. 


Potrivit HG 937/2018, salariul minim pe economie a crescut de la 1900 de lei la 2080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu facultate care au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2350 lei lunar.

La salariul minim brut de 2080 lei pe lună, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei.

Dacă salariatul are și persoane în întreținere, el beneficiază de deduceri personale mai mari, iar salariul net crește astfel:

  • cu 1 persoană în întreținere, 1279 lei,
  • cu 2 persoane în întreținere, 1295 lei,
  • cu 3 persoane în întreținere, 1311 lei,
  • cu 4 sau mai multe persoane în întreținere, 1343 lei.

La un salariu minim de 2350 de lei brut, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

Dacă salariatul are și persoane în întreținere, salariul net crește astfel:

  • cu 1 persoană în întreținere, 1429 lei,
  • cu 2 persoane în întreținere, 1445 lei,
  • cu 3 persoane în întreținere, 1461 lei,
  • cu 4 sau mai multe persoane în întreținere, 1493 lei.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews