ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat în ianuarie cu un excedent de 4,7 miliarde lei, reprezentând 0,63% din PIB, în creștere cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile avansând cu 11%, iar cheltuielile cu 8,7%, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

 În ianuarie anul trecut, execuția bugetară a fost pe plus cu 3,95 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 20,4 miliarde lei, reprezentând 2,7% din PIB. Acestea s-au majorat cu 11,1% față de ianuarie 2015, înregistrându-se creșteri de 48% la încasările din impozitul pe profit, de 19,2% la accize, de 17% la TVA și de 11,1% la contribuții de asigurări sociale.

Cheltuielile au însumat 15,6 miliarde lei, în urcare cu 8,7% și cu un punct procentual ca pondere în PIB.

 Cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 26%, în urma creșterilor salariale acordate în a doua parte a anului trecut, respectiv cu 25% a personalului din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, cu 15% a personalului din învățământ și cu 10% a personalului din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială.

Pe de altă parte, cele cu bunuri și servicii s-au redus cu 8,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 686,9 milioane de lei, reprezentând 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat în ianuarie anul trecut, de 682,6 milioane lei.