ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Karl Sevelda, CEO-ul grupului austriac Raiffeisen Internațional, consideră că investitorii străini sunt amenințați de „valul de naționalism" din Europa de Est, fiind făcuți țapi ispășitori pentru greșelile politicienilor locali. "Noi am venit aici în urmă cu două decenii – spune dl Sevelda –, am adus bani, am făcut investiții, iar acum suntem tratați incorect, suntem expulzați", a spus austriacul, conform Ziarului Financiar.

Bancherul a primit o replică din partea lui Ilie Șerbănescu, reputat jurnalist economic. Acesta a reluat un pasaj din cartea România, o colonie la periferia Europei:

"Unul din culegătorii principalii ai caimacului din România colonială a fost Austria. Țară înzestrată de Dumnezeu cu inegalabile frumuseți, administrată minunat de locuitorii ei și inteligent ghidonată de politicienii ei în meandrele Est-Vest, Austria a înțeles bine oportunitatea oferită de ieșirea din comunism a țărilor Europei de Est. Putea găsi aici piețe și resurse de care nu dispunea. Rapid, a luat sub control o uriașă parte din economia țărilor respective. O parte disproporționat de mare, prin comparație cu dimensiunile Austriei și cu posibilitățile ei financiare. România a fost o țintă predilectă, punând pe tavă toate atuurile: resurse și subdezvoltare. Austriecii au atacat tot ceea ce era important: petrolul și gazele, băncile, pădurile, asigurările, industria materialelor de construcție. În curând au devenit adevărați stăpâni în România. Nu s-au gândit vreun moment că ar putea alcătui un fel de parteneriat pe termen lung împreună cu România, având în vedere complementaritatea economiilor respective. Au luat România ca servitor", scrie în volumul amintit.

Ziarisul îl invită apoi pe Sevelda să plece din România: "Zău, nu prea înțeleg de ce ar fi supărat dl Sevelda. Dar dacă este cumva supărat pe România, ducă-se pe pustii cu investitorii domniei sale! Am mai rămâne și noi cu ceva petrol și gaze din vechile zăcăminte, până le-ar secătui complet austriecii, și cu niscai păduri, până ce le vor tăia complet austriecii, că doar nu credeți cumva că va ajunge prin România vreo moleculă din gazele românești exploatate de austrieci în largul Mării Negre! Și poate am mai apuca să luăm și noi credite de la noi de acasă, fără penalizarea de risc de țară aplicată de băncile austriece de la noi din țară. Căci oricum câștigurile din secătuirea servitorului român s-au dus de mult pe apa Inn-ului", a scris Ilie Șerbănescu în Cotidianul.