ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României a mai dat luni o scatoalcă viziunii tudosiene, crescând, pentru prima dată în ultimii zece ani, dobânda de politică monerată, spune Gelu Diaconu. Această măsură, necesară dintr-un anumit punct de vedere, va avea, însă, un impact negativ asupra românilor, prin creșterea dobânzilor la credite, a avertizat fosul șef ANAF într-o postare pe Facebook.

”După ce la sfârșitul anului trecut premierul Tudose a criticat BNR-ul că nu intervine pe piață în susținerea cursului leului și că emite în spațiul public opinii de specialitate care nu se "potrivesc” cu propaganda psd-istă, astăzi BNR-ul mai dă o scatoalcă viziunii tudosiene crescând, pentru prima dată în ultimii zece ani, dobânda de politica monetară. O astfel de măsură, foarte necesară pentru a contracara aventurismul fiscal-bugetar al guvernului, se va răsfrânge asupra tuturor românilor prin creșterea dobânzilor la creditele populației dar și a costurilor agenților economici”, a scris Diaconu, pe Facebook.

Acesta mai consideră că lui Tudose îi va exploda în față duduiala economiei și asta mult mai devreme decât anticipează oamenii de la partid: ”Când deficitul comercial și cel al balanței de plăți, ROBOR-ul, cheltuielile guvernamentale și inflația cresc accelerat iar veniturile fiscale sunt la cea mai joasă pondere în PIB înregistrată în ultimii zece ani, măsura luată azi de BNR era de așteptat. Domnul Tudose, la întâlnirea promisă cu conducerea BNR de luna aceasta, nu va putea decât să ia act de faptul că duduiala economiei îi va exploda în față mult mai devreme decât cred oamenii de la partid”, a comentat fostul șef ANAF.
 
Banca Națională a României a decis luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la 1.75 la sută pe an la 2.00 la sută pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018. În același timp, BNR a decis majorarea dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1.00 la sută pe an de la 0.75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3.00 la sută pe an de la 2.75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018.