ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, acuză cuplul Dragu - Biriș că ascunde cifrele reale ale colectării taxelor și impozitelor, pentru ca opinia publică să nu observe scăderile față de aceeași perioadă a anului trecut.

Într-o postare de pe blogul propriu, Gelu Diaconu susține că situația încasărilor de la bugetul de stat, la TVA, dar și la accize este foarte slabă.

"Pentru a preveni orice interpretare originala a "analistilor”, in dorinta lor de a justifica in vreun fel, pe baze "obiective”, dinamica dezastruasa din lunile februarie, martie dar mai ales aprilie, fac urmatoarele precizari:

la veniturile Bugetului de stat, cu o mica exceptie avand o pondere nerelevanta (impozit pe venit si taxe vamale), realizarile lunii aprilie sunt atat sub cele din anul trecut cat si sub nivelul planificat pentru anul acesta la aproape toate categoriile de impozite si taxe;
la TVA, situatia este catastrofala, deoarece pe langa cele 1,5 miliarde lei mai putin fata de aprilie 2015 (adica 71%), se inregistreaza 824 mil lei mai putin fata de program (adica 82%). Atentie, stimati analisti, in nivelul programat este inclus impactul lunar de cca 700 de mil lei a reducerii cotei standard de la 24 la 20%!!!;
la accize, care este prin excelenta o taxa pe consum si unde nivelul de taxare nu a scazut fata de anul trecut ci din contra, si care este impozitul cel mai "sensibil” la evaziune, continua degringolada colectandu-se cu aproape 350 de mil de lei mai putin fata de anul trecut si cu 500 de mil mai putin fata de plan!!!
intrucat scaderea sumelor colectate este aproape generalizata la toate categoriile de impozite si nu numai la TVA (unde ne este "livrata” imediat scuza reducerii cotei standard, trecand sub tacere faptul ca peste o treime din TVA-ul datorat se fura in Romania), aceasta se reflecta in scaderea ponderii in PIB a colectarii cu 0,40%, ceea ce este enorm pentru numai o luna calendaristica!!!
cvasi-totalitatea nerealizarilor fata de program, la toate categoriile de venituri bugetare se inregistreaza in zona marilor contribuabili ( 1 miliard lei) si la agentii economici din Bucuresti-Ilfov (cca 250 milioane lei), arii recunoscute cu un nivel al evaziunii foarte ridicat", scrie Diaconu.

Fostul șef al ANAF consideră că dacă se menține acest trend, România va pierde 2-3 miliarde de euro în acest an și situația nu se va putea remedia fără măsuri de austeritate și intervenția FMI.

"Daca luna de luna, tandemul Dragu&Biris va produce prin incompetenta lor manageriala  "gauri” in buget de 3-400 de mil de euro, aceasta va insemna minimum 2-3 md de euro in acest an. O astfel de suma este imposibil de acoperit fara taierea drastica a cheltuielilor, cresterea taxelor si, ca prin minune, solicitarea "interventiei” binefacatoare a FMI/CE, adica institutiile de la care, ministreasa de la finante si altii pe care ii cunoasteti la fel de bine ca si mine, au primit de-a lungul multor ani o paine alba de mancat. Painea negra de proasta calitate ne va ramane noua, romanilor!", a notat Diaconu.