ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețurile gazelor naturale ar putea scădea dacă rezultatele inspectorilor Consiliului Concurenței vor indica faptul că unele licitații organizate de Transgaz au fost trucate, la fel cum s-a întâmplat la energie electrică, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 

"Consiliul va finaliza în acest an un caz în care suspectăm că a fost organizat un cartel la licitațiile Transgaz. Este vorba de companii care deja au fost sancționate pentru o faptă anterioară similară, tot trucarea unor licitații Transgaz - am primit ulterior indicii ale Parchetului care sugerează că acest comportament, aceste carteluri au afectat și alte licitații", a spus Chirițoiu, citat de Agerpres.

Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, situația este similară cu investigația de pe piața energiei electrice, unde mai mulți furnizori de contoare s-au înțeles pentru a câștiga licitațiile organizate de Electrica. 

"Dacă această suspiciune va fi confirmată, atunci o să discutăm din nou de o situație similară cu cea de la electricitate, cea legată de contoare, adică faptul că Transgaz a plătit mai mult decât ar trebui să plătească pentru anumite echipamente. Înseamnă și că Transgaz a luat mai mulți bani de la clienții săi, care sunt firmele care au rețelele de distribuție de gaze, care la rândul lor iau acești bani prin tariful de distribuție, de la clienți", a continuat Chirițoiu.

El a susținut că existența unui cartel arată automat că prețul licitației a fost mai mare decât în cazul în care acele companii nu s-ar fi înțeles între ele. 

"Acest lucru este deja în orientările emise de Comisia Europeană. Avem orientări ale Comisiei care spun că, atunci când avem un cartel, de obicei prețul licitației crește cam cu 20%. Acum se lucrează la orientările Comisiei Europene privind modul în care se transferă aceste creșteri la clienți. Nu putem preciza deocamdată care este impactul asupra prețului final plătit de consumatori", a arătat președintele Concurenței.

Conform datelor anunțate astăzi de INS, la gazele naturale prețurile au urcat de la începutul anului și până la finele lunii aprilie cu puțin peste 10%.