ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:55 Deputatul Daniel Gheorghe a reacționat după ce a aflat despre acțiunea intentată de grupul austriac.

„OMV acționează statul român în judecată pentru recuperarea unui pretins prejudiciu cauzat de statul român pe chestiuni de mediu, în valoare de 153 milioane RON. Obrăznicia austriacă nu ar fi fost posibilă dacă privatizarea OMV s-ar fi făcut în mod responsabil, fără portițe juridice și clauze favorizante și la un preț real, nu unul negociat pe sistemul „privatizărilor strategice". În fapt dacă analizăm felul în care s-a realizat și suma ridicolă plătită de austrieci pentru pachetul majoritar de acțiuni la Petrom ne vom da seama că am avut de-a face cu un act de înstrăinare a patrimoniului național. S-a vorbit mult, dat fiind relația apropiată Austria-Rusia, despre posibile interese ale Gazprom care s-ar ascunde în spatele companiei austriece. Dincolo de orice jocuri politice, nu cunosc un exemplu de vânzare a unor active publice românești spre companii austriece, chiar, culmea cu capital de stat precum OMV, care sa fii adus beneficii economiei României!”, a scris Daniel Gheorghe pe contul său de Facebook.

Știre inițială 

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a dat România în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj reclamând că statul român nu a respectat prevederile din contractul de privatizare legate de plata daunelor de mediu.


Mai concret, OMV se plânge că o parte din cheltuielile legate de poluarea istorică și de dezafectarea sondelor nu au fost plătite de autoritățile române precum s-a convenit. Procesul a fost deschis în data de 7 martie, conform economica.net.

„În aprilie 2016, OMV a notificat statul român cu privire la o serie creanțe neplătite de partea română în legătură cu anumite obligații de dezafectare a unor sonde și de refacere a mediului, în valoare cumulată de aproximativ 34 milioane de euro. Începând cu data trimiterii acestei notificări, elaborată în baza clauzelor acordului de privatizare, OMV și statul român au avut la dispoziție 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînțelegerea. Acest termen a expirat în 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a inițiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanță cu regulamentele Camerei Internaționale de Comerț de la Paris", se precizează într-un raport OMV.

OMV dorește să recupereze de la statul român 542 de milioane de euro pentru cheltuielile făcute privind daunele de mediu.

Petrom a ajuns în portofoliul OMV prin privatizare de către statul român în 2004, România încasând 670 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni a companiei petroliere.

Austriecii au mai făcut și o majorare de capital social de 830 de milioane de euro, din care statul și-a luat partea sa, ceea ce a făcut ca prețul total pentru care OMV a devenit proprietar al Petrom să fie de circa 1,5 miliarde de euro.

De la privatizare până acum, investițiile totale făcute de OMV Petrom în România s-au ridicat la 12,8 miliarde de euro.