ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul va aproba săptămâna viitoare un program de creditare cu dobândă 0%, garantat de stat în proporție de 80%, adresat tinerilor cu vârsta între 16 și 26 de ani, dar și persoanelor cu vârsta între 26 și 55 de ani, având ca obiectiv principal investiția în educație, cultură, sănătate, sport, locuințe, a anunțat marți vicepremierul Viorel Ștefan.

El a precizat că în cadrul programului intitulat „Investește în tine" creditul acordat pe o perioadă de 10 ani va fi de 40.000 de lei, cu posibilitatea de suplimentare cu 20.000 de lei pentru tineri, și de 35.000 de lei cu suplimentare cu 20.000 de lei pentru persoanele cu vârsta între 26 și 55 de ani.

„Voi prezenta un program al Guvernului care a fost promis în timpul campaniei electorale și care va fi aprobat săptămâna viitoare printr-un act normativ. În următoarele zile va fi pus spre consultare. Este un program care se adresează în primul rând tinerilor, dar nu numai. Vizăm și alte categorii de persoane și se referă în special la investițiile pe care o persoană le poate face în propria sa dezvoltare, adică în propria educație, cultură sau sănătate. Acest program este, însă, mai generos și va include și investițiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului. (...) Cine vor fi beneficiarii? E vorba de două categorii de persoane, iar în unele cazuri vorbim de cetățeni care urmează o anumită formă de învățământ sau de formare profesională. Aceasta este condiția principală pentru a beneficia de un astfel de credit. Cele două categorii, respectiv tinerii între 16 și 26 de ani și persoanele între 26 și 55 de ani, sunt prezentate distinct pentru că există unele diferențe în ce privește limita de creditare", a declarat Viorel Ștefan, la Palatul Victoria.

Vicepremierul a oferit detalii despre valoarea și condițiile creditului.

„În cazul tinerilor între 16 și 26 de ani creditul poate avea o valoare inițială de 40.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. În cazul persoanelor între 26 și 55 de ani, valoarea creditului este puțin mai mică, respectiv 35.000 de lei, dar și în acest caz se poate extinde cu 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului. Dobânda este zero, din perspectiva beneficiarului, practic, însă toate dobânzile și comisioanele bancare (...) sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusă și perioada de grație care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de cinci ani. Scopul acestei perioade de grație este de a permite beneficiarului să finalizeze studiile pe care le urmează, iar apoi, după ce se angajează, să poată începe rambursarea creditului", a afirmat Viorel Ștefan.

Vicepremierul a precizat că acest „credit este garantat de stat în proporție de 80% prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, și contra-garantat de Fondul Român de Contragarantare".

„Pentru diferența de 20% aceasta poate fi garantată fie de către beneficiar, fie, în cazul în care acesta nu este angajat, e necesar să existe un codebitor", a spus el.

Viorel Ștefan a menționat că mecanismul de derulare a creditului că este unul „cu trageri multiple".

„Beneficiarul poate beneficia de oricâte trageri (dorește - n.r.) în primii cinci ani de la acordarea creditului pentru a-și deconta cheltuielile eligibile prevăzute în program. Vorbim, deci, de decontarea facturilor sau plăți directe pe bază de proformă pe care beneficiarul le prezintă la banca finanțatoare. Nu e vorba, deci, de un transfer în contul personal al beneficiarului, se decontează doar cheltuielile eligibile pe baza documentelor justificative în cele două sisteme, fie prefinanțare, fie plată directă pe baza unei facturi proforma", a explicat vicepremierul.

El a spus că acest credit poate viza fie persoana beneficiarului, fie membri ai familiei acestuia.

„Dacă există un părinte care urmează o anumită formă de învățământ sau de formare profesională, acesta poate utiliza creditul fie pentru chletuielile eligibile, vizând, de exemplu, cursul de formare profesională pe care îl urmează, dar și plata taxei pentru școală sau grădiniță pentru copilul său sau plata medicamentelor pentru soția sa. Cele mai multe cheltuieli eligibile vizează domeniul educației, pentru că scopul principal al programului este investiția în propria dezvoltare, iar educația reprezintă cea mai sigură cale de ieșire din sărăcie. Educația este o investiție din care nu ai cum să pierzi, pentru că nimeni nu îți poate lua ceea ce ai învățat sau meseria pe care ai dobândit-o. Când vorbim însă despre dezvoltarea propriei persoane sau a membrilor familiei ne referim, evident, și la cultură sau sănătate. Deci, iar avem o serie de cheltuieli din aceste două domenii care vor putea fi decontate la bancă în baza acestui program, abonamente culturale, costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, instrumente și echipamente pentru prestații culturale. În domeniul sănătății - costul medicamentelor, analizelor medicale, servicii dentare sau intervenții chirurgicale care nu sunt acoperite din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau prin programe naționale de sănătate publică", a afirmat el.

Vicepremierul a adăugat că programul gândit de Guvern vizează și „stimularea persoanelor care vor desfășura activități sportive".

„Nu în ultimul rând, banii pentru un astfel de credit pot fi folosiți fie la achiziția unei locuințe, fie la amenajarea celei în care locuiește beneficiarul împreună cu familia sa. De ce apar aceste cheltuieli a fiind eligibile? Am spus la început că ne dorim să oprim exodul tinerilor din România, iar una din condițiile esențiale pentru ca tinerii să rămână în țară este posibilitatea de a avea o locuință unde să își întemeieze o familie", a declarat vicepremierul.

El a explicat că la baza elaborării programului au stat, în primul rând, situația privind șomajul din România, mai ales cel în rândul tinerilor.

„România s-a confruntat și încă se mai confruntă cu plecarea tinerilor din țară, iar acest lucru generează probleme de lipsa forței de muncă calificate în unele zone din țară, ceea ce reprezintă o piedică pentru investitori. De asemenea, există, mai ales în zona rurală, dificultăți mari pentru tineri de a finaliza studiile din cauza veniturilor reduse ale familiilor din care provin. Nu în ultimul rând, știm bine problemele pe care le au persoanele apropiate de vârsta de 55 de ani în găsirea unui loc de muncă și cât de dificilă e reconversia profesională în cazul celor care și-au pierdut locul de muncă și nu mai au resurse financiare", a declarat Viorel Ștefan.

Vicepremierul a prezentat apoi obiectivele programului: creșterea ocupării și mobilității forței de muncă în special în rândul tinerilor, îmbunătățirea tranziției de la școală spre locul de muncă, susținerea potențialului de creștere economică prin creșterea nivelului de calificare, stimularea cetățenilor pentru a investi în propria dezvolare sau a familiei lor, sprijinirea persoanelor care urmează o formă de învățământ sau cursuri de reconversie profesională.

Viorel Ștefan a spus că, din estimările Executivului, programul care „va fi adoptat săptămâna viitoare de Guvern" ar urma să se adreseze "unui număr de circa opt milioane de cetățeni din România, care ar putea fi eligibili în obținerea unui astfel de sprijin prin programul guvernamental"