Guvernul pregătește excluderea firmelor românești de la achizițiile publice

Executivul, prin Ministerul Finanțelor, vrea să încredințeze toate achizițiile Sistemului național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat către ONAC, pe motiv că, la nivel centralizat, s-ar face economii din banii publici. Pe de altă parte, însă, oficiul cu pricina este cel care, în perioada stării de urgență, a favorizat, flagrant, firmele străine la licitații, penalizându-le, din start, pe cele românești.
Ministerul Finanțelor vrea ca Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) să preia toate licitațiile pentru cumpărarea de produse necesare Sistemului național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat (SNAMUPAC). Motivul ar fi ineficiența realizării achizițiilor produselor medicale destinate SNAMUPAC în mod individual de către fiecare spital având în structură unități de primiri urgențe/compartimente de primiri urgențe, respectiv serviciu de ambulanță județean.
”Pentru eficientizarea realizării achizițiilor de produse medicale destinate SNAMUPAC este necesară realizarea acestor achiziții de către o entitate specializată în efectuarea de achiziții centralizate, cu personal corespunzător și expertiză specializată, având capacitatea necesară pentru realizarea de achiziții de volume mari pentru un număr semnificativ de autorități contractante. Mandatarea ONAC de a realiza achizițiile publice de produse medicale destinate SNAMUPAC este de natură să conducă la realizarea unor achiziții de calitate și în condiții de eficiență economică”, susține Ministerul Finanțelor.
Totodată, în vederea desfășurării activităților sale în legătură cu organizarea procedurilor de atribuire centralizate pentru produsele medicale , ONAC va solicita Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății centralizatorul necesităților, precum și orice alte date și informații necesare în legătură cu acestea.
Apucături antinaționale
Raportul Curții de Conturi privind achizițiile din perioada stării de urgență au relevat nerespectarea principiilor „tratamentul egal” și „nediscriminarea” în cazul ONAC. Inspectorii au constatat că oficiul, aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, a avut o abordare diferențiată a nivelului garanției și a nivelului penalității impuse operatorilor economici prin Acordurile-cadru.
Astfel, operatorii economici străini au beneficiat de un cuantum al procentului de garanție de 0,5% din valoarea contractului și de un cuantum al procentului de penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, existând situații în care li s-a decontat suplimentar și costul transportului, în timp ce operatorilor români li s-a solicitat garanția de bună execuție în procent de 5% din valoarea contractului, iar penalitățile au fost stabilite la 1% pentru fiecare zi de întârziere. În aceste condiții, au fost declarate câștigătoare ofertele unor operatori economici străini care conțineau propuneri de modificare a clauzelor contractuale stabilite în cadrul documentației de atribuire, clauze dezavantajoase pentru autoritatea contractantă, întrucât se referă la cuantumul garanției de bună execuție ce poate fi redusă de la 5% la 0,5%, iar penalitatea pentru nelivrarea la termen a fost redusă de la 1%/zi la 0,1%/zi.
Atribuiri oneroase
ONAC nu a declarat inacceptabilă oferta prezentată de SC Romwine&Coffee SRL pentru achiziționarea de măști de protecție tip FFP2 și FFP3, care nu a depus Certificatul constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului odată cu depunerea ofertei, condiție de respingere a acesteia, se arată în raportul Curții de Conturi. Inspectorii au semnalat că, în cazul procedurii de atribuire a Acordului-cadru nr. 1841/17.03.2020 încheiat cu Romwine&Coffee SRL, ONAC a stabilit oferta câștigătoare fără a fi respectată condiția legală ca operatorul economic desemnat câștigător pentru loturile 3 și 4 să îndeplinească criteriile privind calificarea deoarece, potrivit informațiilor conținute în certificatul constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului, depus ulterior, singurele activități autorizate ale operatorului economic erau „Comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe” (cod CAEN 4781), „Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor” (cod CAEN 8230) și „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente” (cod CAEN 5621).
”Prin urmare, operatorul economic nu avea calificarea necesară și nu avea capacitatea profesională și nici experiența de a furniza produse din domeniul sănătății. Gestionarea unui contract în valoare de aproximativ 10 milioane de euro este dificilă pentru o firmă lipsită de experiență, fiind înființată în data de 14.03.2019 (de aproximativ un an), cu o cifră de afaceri pe anul 2019 de 47.870 lei (aproximativ 10.000 de euro) și un singur salariat”, se mai preciza în raportul Curții de Conturi.
Parteneriat NAȚIONAL
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Nicușor Dan a semnat pentru defrișarea unui parc din inima Capitalei. Au fost răpuși de drujbe zeci de copaci

Teren intravilan de 3500 de metri aproape de malul lacului Buftea, în satul Mănăstirea, comuna Crevedia, la preț de apartament - Un loc ideal de mutat la casă pentru tine sau pentru mai mulți prieteni cât și o oportunitate de afaceri. VÂNZARE DIRECTĂ

Care sancțiuni? Rubla rusească a ajuns cea mai performantă monedă din lume, depășind dolarul, coroana suedeză, francul elvețian și aurul
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Economie Prima pagină
Persoane: Marcel Boloș
Locații: România
Subiecte: achiziții publice
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)