ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datele centralizate de Institutul Național de Statistică, valabile pentru anul trecut, indică faptul că bucureștenii sunt cei mai bine plătiți salariați din România, în timp ce lefurile cele mai mici le au angajații din Teleorman.

Datele statistice ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că nivelul salarial pe județe prezintă două tipologii de zone din România: unele dezvoltate, concentrate în jurul orașelor mari și zonelor limitrofe, unde cei mai mulți salariați lucrează în mediul privat și câștigă mai bine, și unele slab dezvoltate, unde grosul salariaților sunt la stat, iar salariile sunt apropiate de minimul pe economie. 

Astfel, în Capitală se câștigă cel mai bine, angajații având, în medie, salarii nete de peste 3.000 de lei pe lună. În clasament, bucureștenii sunt urmați de angajații din Cluj (2.684 lei), Sibiu (2,524 lei), Ilfov (2.505 lei), Argeș (2.486 lei), Timiș (2.440 lei), Brașov (2.330 lei) și Iași (2.273 lei). La polul opus, cei mai prost plătiți salariați sunt în Teleorman, unde se câștigă 1.720 de lei net/lună, la jumătate față de cât obțin bucureștenii și cu 27% sub media națională. Lefuri mici sunt și în Ialomița (1.789 lei), Brăila (1.801 lei), Harghita (1.808 lei), Covasna (1.817 lei), Bistrița-Năsăud (1.841 lei), Vâlcea (1.848 lei), Giurgiu (1.861 lei), Maramureș (1.866 lei), Vaslui (1.870 lei), Sălaj (1.875 lei), Caraș-Severin (1.877 lei), Suceava (1.883 lei) și Bihor (1.886 lei). 

INS mai arată că, anul trecut, cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat în Argeș (în creștere cu 25% față de 2016), Sibiu (în creștere cu 16%), Ilfov (9%), București (8%) și Cluj (6%).

Gradul de calificare dictează mărimea lefurilor Specialiștii pun diferențele mari dintre salarii, în primul rând, pe seama nivelului de pregătire al angajaților. 

„Este vorba de cerere și ofertă. Nivelul de expertiză al angajaților este foarte important. De exemplu, în avocatură: În Teleorman sunt numai birouri locale de care nu a auzit nimeni. Cele mai profesionale servicii și, implicit, cele mai scumpe sunt în orașele mari, precum Capitala. În zonele economice dezvoltate sunt concentrați cei mai puternici angajatori. Decision-making-ul (personalul unei companii cu rol de decizie n.r.) din marile companii, bănci, este concentrat aici. Aceste companii plătesc foarte bine", a explicat, pentru Adevărul, consultantul fiscal Gabriel Biriș. 

Pe de altă parte, precizează specialistul, un alt factor determinant pentru nivelul salariilor este costul de viață. 

„În Teleorman, poți să trăiești cu 1.700 de lei, în București este însă mult mai greu. Dar cu cei 1.700 de lei trăiești mai bine în Teleorman decât cu 3.000 în Capitală. În localitățile mici, chiriile sunt mult mai mici, prețul caselor este mai mic. Situația nu este specifică numai României. În Elveția, de exemplu, în cantoanele mai puțin dezvoltate, salariile sunt la jumătate decât cele din Geneva și Zurich", a mai spus Gabriel Biriș. 

Spre deosebire de anii precedenți, când companiile erau dispuse să angajeze candidați aflați la început de drum, acestea se vor orienta în 2018 spre cei cu experiență, care cunosc cel puțin două limbi străine și care sunt dispuși chiar să treacă printr-o reconversie profesională. 

Va exista însă o tendință a candidaților de a merge spre domenii total diferite de cele în care s-au pregătit. Și nu este vorba doar de candidații cu studii superioare, ci și de cei cu studii medii sau minimale. 

„Este nevoie să lase la o parte comoditatea, dacă într-adevăr vor să se angajeze și să fie angajați și trebuie să se îndrepte către alte profesii și către alte locuri de muncă. Tot în 2018, o parte din tineri vor merge pe cont propriu și vor face antreprenoriat. Această idee apare tot mai des în rândul tinerilor, care sunt și dispuși să-și dea o șansă”, a spus Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră. 

Printre domeniile clasice în care se vor face angajări masive în acest an se numără domeniul IT, unde salariile se vor menține în continuare la un nivel foarte ridicat față de restul profesiilor. De asemenea, acesta susține că se vor face angajări în domeniile deficitare, respectiv maiștri, confecționeri, industrie. 

„Medicina va fi în continuare la mare căutare. Doar în Coasta de Azur sunt peste 1000 de medici români. Iar Franța, Belgia și Anglia sunt state în care tinerii medici emigrează”, a precizat specialistul în recrutare. 

Chicioreanu afirmă că în mediul privat lefurile vor fi dictate de cerere și ofertă. Și prea puține vor evolua în sus, notează consilierul în carieră. 

„Salariile din privat vor fi date de cerere și ofertă. Nu cred că vor fi fluctuații foarte mari de salarii în sus. Ține și de domeniu, și de companii. Pentru tinerii absolvenți vor fi posturi de 2.000 - 3.000 de lei, iar cei din IT vor lua salarii mari, trecute de 4.500 de lei”, a mai spus Chicioreanu.