Acuzată de înșelarea consumatorilor de către Comisia Federală de comerț din SUA, compania care comercializează în special produse pentru slăbit a ales să plătească o suma apreciabilă pentru închiderea investigației și evitarea unor acuzații mai grave (schemă piramidală) arată cbsnews.com.

Totodată, Herbalife a anunțat că își va schimba modelul de business bazat pe stimularea agenților de vânzări care aduc în rețea noi "recruți” (network marketing). Compania înregistrată în insulele Cayman ce vinde suplimente alimentare pentru slăbit și creme de piele anunțase încă din februarie că se află în discuții cu FDC (Comisia Federală de Comerț) pentru rezolvarea unei investigații privind practici comerciale înșelătoare. 

În urmă înțelegerii cu autoritățile, Herbalife nu își va mai plăti distribuitorii în funcție de numărul membrilor noi recrutați și a vânzărilor acestora (schemă piramidală) ci doar raportat la operațiunile raportate ca orice agent comercial, ceea ce duce la o restructurare profundă a modelului de afaceri practicat de companie. 

Acuzele de înșelătorie se bazează pe plângerile distribuitorilor recrutați pe bandă rulantă cu promisiunea unor câștiguri fabuloase în urmă vânzărilor rețelei ce urma să fie construite de fiecare, majoritatea dintre ei renunțând însă pe măsură ce își dădeau seama că nu pot aduce noi adepți în sistemul multilevel marketing. 

Totodată, în afară amenzii de 200 milioane dolari, compania va trebui să despăgubească clienții pentru pierderile suferite în urmă acestor practici înșelătoare. 

Strategii de camuflare pentru varianta românească a afacerii Herbalife 

Afacerea cu produse de slăbit este prezentă în România de mai mulți ani iar în ultima perioadă am asistat la o strategie interesantă de camuflare, probabil ca urmare a faptului că plaja de clienți potențiali a fost epuizată. Pe scurt, ești întâmpinat în puncte foarte aglomerate din oraș de persoane care îți înmânează un voucher ce îți garantează testarea gratuită a sănătății. 

Cine ia de bună oferta, descoperă că testarea se reduce la urcarea pe un cantar care arată nu doar greutatea ci și procentul de grăsime din corp după care, inevitabil, urmează o oferta de produse pentru slăbit marca Herbalfe. Vezi AICI mai multe despre asta