ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hidroelectrica va acționa în instanță Transelectrica și CEZ, considerând că cei doi operatori de rețea au încercat să transfere către producătorul hidro o parte din răspunderea pentru producerea penei de curent de miercuri din județele Vâlcea și Argeș, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica, remis, vineri, presei.

Reacția vine după ce companiile Transelectrica(a statului român) și CEZ (deținută de statul ceh) afirmau că avaria produsă miercuri la rețeaua de distribuție din județele Argeș și Vâlcea a avut loc în condițiile unor fluxuri de putere mari, atât în rețeaua de transport cât și în rețeaua de distribuție a energiei electrice, generate de o producție de energie crescută în centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeș și Dâmbovița, ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate.

"Încercarea de a transfera o parte din răspundere pentru incidentul din rețea în sarcina Hidroelectrica este tendențioasă și prejudiciabilă, urmând să acționăm în judecată pe cei doi operatori de transport și distribuție pentru prejudiciile materiale și morale suferite. Exploatarea grupurilor hidroenergetice de pe Olt, Argeș și Dâmbovița la putere nominală nu este de natură să producă dezechilibre în rețeaua de transport și distribuție. Acest regim de exploatare fiind unul normal atât din punct de vedere tehnico-energetic cât și comercial. Cei doi operatori au obligația de a asigura capacitate de transport și distribuție pe un astfel de regim de exploatare pentru orice interval orar din cele 8.760 de ore ale unui an calendaristic și să asigure și o rezervă de transport suplimentară peste regimul de exploatare la nominal al tuturor producătorilor și consumatorilor racordați la rețeaua de transport a SEN", precizează reprezentanții Hidroelectrica.

Potrivit acestora, informarea comună Transelectrica-CEZ este construită pe un neadevăr.

"În data de 01.06.2016, Hidroelectrica funcționa cu amenajarea Olt Mijlociu la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominală de transport de 450 MW alocată Hidroelectrica. Acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat Transelectrica cu o zi înainte, respectiv pe 31 mai 2016. Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominală de transport, nefiind de natură să creeze dezechilibre în rețea", se mai arată în comunicatul producătorului de energie.

Oficialii Hidroelectrica au arătat că, mai mult, ei au ajutat la compensarea dezechilibrelor din rețea, prin pornirea grupurilor neafectate de incident, evitându-se astfel o pană generalizată de curent.

"O atare dezinformare este de natură să transfere atenția opiniei publice de la cei în drept responsabili către Hidroelectrica, care nu numai că nu are nicio culpă, dar a și reacționat în timp real de la declanșarea avariei în rețeaua de transport și distribuție prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, neafectate de incident în scopul compensării dezechilibrelor de rețea. Astfel, progresiv într-un interval de circa 6 minute am pornit grupurile hidroenergetice Lotru-Ciunget (510 MW), Răul Mare Retezat (220 MW), Galceag (70 MW), Sugag (70 MW), restabilind deficitul de putere de 380 MW deconectați de pe rețeua CEZ și 100 MW de pe rețeau Transelectrica, evitând astfel o până generalizată de curent, similară cu cea înregistrată în 1977 și care putea să genereze pagube de miliarde de euro României", mai precizează oficialii Hidroelectrica.

Reprezentanții companiei au adăugat că este inadmisibil ca, într-o perioadă în care sunt atenționări și notificări de coduri galbene, portocalii și roșii de depășire a debitelor multianuale și de inundații pe mai multe bazine hidrografice din țară, Transelectrica să-și indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Argeș în vederea toaletării copacilor. "O astfel de operațiune se poate efectua în orice alt interval de timp, când nu există atenționări hidrologice", mai spun cei de la Hidroelectrica.

Miercuri, în jurul orei 16,00, a avut loc un eveniment în rețeaua de alimentare cu energie electrică din zona județelor Vâlcea și Argeș care a condus la rămânerea fără alimentare cu energie electrică a consumatorilor din zonele de nord ale celor două județe, precum și a marilor consumatori industriali din municipiile Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.

Valoarea totală a consumului nealimentat a fost de circa 170 MW. Totodată, a fost întreruptă o producție de circa 630 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt, Argeș și Dâmbovița, precum și CET Govora.