2.749.000 de turiști s-au cazat anul trecut în pensiunile și hotelurile* din România și au cheltuit în țara noastră 6002,9 milioane lei.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2017 principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (59,2% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 61% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (40,8% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (64,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,2%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (90,2%). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 18,2%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,2%. 

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 41,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 36,7%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 47,3 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 50,7% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 31,5% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (77,9% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 12,2%, urmate de autocare și autobuze cu 7,7%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

*) Hoteluri care au avut peste 650 de turiști străini în anul anterior, respectiv pensiuni cu peste 150 de turiști străini în anul anterior.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews