ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn trimestrul II al acestui an, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 64.100, în creștere cu 1.900 de locuri de muncă vacante față de trimestrul anterior, informează Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s‐au înregistrat în administrația publică (3,98%), urmată de sănătate și asistență socială (3,11%). Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, fără cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției).

În industria prelucrătoare s‐a concentrat aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.576 de locuri vacante), iar sectorul bugetar a însumat aproape 36% din numărul total al locurilor de muncă vacante. 

Astfel, 10.600 de locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 10.200 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, iar 2.200 de locuri vacante în învățământ. 
 
 

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât și a numărului locurilor de muncă vacante s‐au regăsit în industria extractivă (0,18%, respectiv 100 de locuri vacante).  

La categoria grupe majore de ocupații, cel mai mare deficit de personal se înregistrează la grupa „Specialiști în diverse domenii de activitate” (19.336 locuri vacante), urmată de grupa „Lucrători în domeniul serviciilor” (9.297) și de „Muncitori necalificați” (8.368).
 

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi mai mari în activitățile din  industria prelucrătoare (‐300 locuri vacante), respectiv în cele de hoteluri și restaurante (‐200 de locuri vacante).