ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform noilor date anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile  au crescut în luna octombrie cu 0,28% faţă de luna anterioară iar rata anuală a ajuns la ‐1,6%.

Datele INS indică faptul că alimentele s-au scumit cu 0,5%. Cea mai mare majorare de preţ, de 6,38%, s-a înregistrat la cartofi. Preturile mărfurilor nealimentare au avansat cu 0,13%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,27%.

Comparativ cu decembrie 2014, preturile sunt mai mici cu 1,35%.

„Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2014 ‐ octombrie 2015) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2013 ‐ octombrie 2014), calculată pe baza IPC, este de‐0,2%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de ‐0,1%”, arată INS în comunicatul oficial.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ în iunie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la -1,6%, după ce preţurile au fost mai mici cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflație pentru acest an, la minus 0,7%, iar pentru 2016 prognoza a fost revizuită în creștere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că intrarea inflației în teritoriu negativ a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara acestui an. 

"Fără reducerea TVA, nu se intra în teritoriu negativ în mod categoric. Avem și un intervalul mare de incertitudine care ne creează dificultăți în a lua deciziile cele mai corecte pentru viitor, atât pe plan intern și multe pe plan extern",a spus guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Potrivit Raportului, în cazul în care nu s-ar fi redus TVA la alimente, inflația ar fi fost de 2,1% în 2015 și de 2,7% la finalul anului 2016.

Ținta de inflație a BNR pentru următorii ani este de 2,5% plus/minus un punct procentual.