Regia Distribuției și Exploatării Filmelor Româniafilm (RADEF) a intrat în insolvență la cererea în principal a Fiscului, care are de încasat peste 25 de milioane de lei. RADEF a pornit pe piață, după Revoluție, cu un portofoliu de circa 600 de săli de cinematograf și mii de angajați, iar astăzi mai are funcționale doar 16 cinematografe la nivel național, din care unul singur în București.

RomâniaFilm a fost înființată la începutul anilor ‘50, odată cu naționalizarea cinematografiei românești. 

În 2016, cu peste 120 de angajați, Româniafilm a avut o cifră de afaceri de 6,4 milioane lei și o pierdere de circa 2 milioane lei, de la un minus de 3,7 milioane lei în anul precedent. Conform directorului general, anul trecut, regia a reușit să revină pe profit. Datoriile către stat au atins însă 25,4 milioane lei la finele lunii septembrie 2017, iar regia a intrat acum în insolvență, în principal la cererea Fiscului.

Declinul a început încă de la mijlocul anilor ‘90, când Adrian Sârbu și Media Pro, grupul său de afaceri, a dorit să acapareze o parte din cinematografe. Pentru început, pe mâna lui Sârbu au intrat celebrele studiouri de la Buftea. Au urmat apoi mai multe cinematografe din țară, închiriate de magnatul media, după cum anunța România Liberă.

Și apariția mall-urilor, cu săli mari și moderne, a contribuit la decăderea sistemul de cinematografe.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews