Industria și finanțele, domenii-cheie ale economiei României, sunt controlate de străini. Capitalul autohton deține 46% din cifra de afaceri totală din economie dar are profit dublu față de companiile străine

Companiile cu acționariat românesc aveau, în 2016, o cotă de 46% din cifra de afaceri totală din economia României, în scădere cu 1% față de anul anterior. Firmele străine și-au mărit controlul în aceeași perioadă, ajungând la 50%. Restul de 4% este controlat de firmele de stat din România.
Împărțite pe domenii de activitate, firmele românești domină sectorul de construcții, cu peste 70% pondere, restaurantele și hotelurile, cu peste 80%, agricultura, peste 80%, servicii de sănătate, cu 74%, transporturi, cu 66%, și industria alimentară, cu 60%, arată datele unui raport realizat de Ziarul Financiar în colaborare cu Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
Firmele străine domină rafinarea țițeiului, unde au o pondere de 97%, industria de automobile, cu 96%, fabricarea echipamentelor electrice, cu 84%, telecomunicații, cu 84%, industria metalurgică, cu 81%, fabricarea de băuturi, cu 81% și fabricarea de mașini și utilaje, cu 80%.
Surprinzător, la nivelul anului 2016, în cele mai mari sectoare din economie – comerțul cu ridicata (afaceri de 259 miliarde lei în 2016) și comerțul cu amânuntul (afaceri de 182 miliarde lei în 2016) firmele românești au pondere de peste 55%.
Asta înseamnă că expansiunea agresivă a marilor lanțuri de comerț, majoritatea cu capital străin, încă nu și-a atins potențialul și firmele românești aveau o pondere majoritară la nivelul anului 2016.
Companiile străne domină categoric și sistemul financiar. La nivel bancar, nu există nicio instituție cu capital privat autohton care să conteze în lupta cu marile concerne străine, CEC fiind o bancă de stat. Același lucru se întâmplă și în asigurări.
Demn de notat este că firmele cu capital privat românesc au o profitabilitate netă de 6%, dublă față de companiile străine.
În 2016, ieșirile de capital străin au fost cu aproape 2 miliarde de euro mai mari decât investițiile străine.
Pe același subiect

Judecătoarea Mădălina Elena Dârdeci a fost jefuită la benzinărie

Av. Gheorghe Piperea: Problema creșterii aberante a prețului carburantului a primit de la autoritățile noastre cea mai idioată soluție: compensarea cu 50 de bani pe litru

„It’s economy, stupid!” - De ce NU funcționează Sancțiunile împotriva Rusiei

GUVERNUL DE 50 DE BANI. Se anunță un protest masiv la București pe 30 iunie 2022 contra scumpirilor nejustificate ale carburanților și răspunsului „de 2 bani” al Guvernului Nicolae Ciucă, plagiat de la răposatul Nicolae Ceaușescu

Dan Negru intră în mișcarea de protest de la pompele de benzină: Am pus și eu motorină de 1,4 lei ca să le arăt celor lacomi că cel mai greu este să iei puțin atunci când poți să iei mult. FOTO

PROTESTE MASIVE LA BENZINĂRII. Azi, la ora 18.00, se blochează un MOL din Bulevardul Corneliu Coposu. Proteste și în Constanța. Benzina în România ar trebui să fie maximum 2 lei Litrul!
Recomandările noastre

În aceste zile, în America se joacă soarta Marii Revoluții Mondiale

Sentința care aruncă în aer America: Avortul NU este un Drept Constituțional - Trump: „Dumnezeu a luat această decizie!”

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)