ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Companiile cu acționariat românesc aveau, în 2016, o cotă de 46% din cifra de afaceri totală din economia României, în scădere cu 1% față de anul anterior. Firmele străine și-au mărit controlul în aceeași perioadă, ajungând la 50%. Restul de 4% este controlat de firmele de stat din România.

Împărțite pe domenii de activitate, firmele românești domină sectorul de construcții, cu peste 70% pondere, restaurantele și hotelurile, cu peste 80%, agricultura,  peste 80%, servicii de sănătate, cu 74%, transporturi, cu 66%, și industria alimentară, cu 60%, arată datele unui raport realizat de Ziarul Financiar în colaborare cu Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Firmele străine domină rafinarea țițeiului, unde au o pondere de 97%, industria de automobile, cu 96%, fabricarea echipamentelor electrice, cu 84%, telecomunicații, cu 84%, industria metalurgică, cu 81%, fabricarea de băuturi, cu 81% și fabricarea de mașini și utilaje, cu 80%.

Surprinzător, la nivelul anului 2016, în cele mai mari sectoare din economie – comerțul cu ridicata (afaceri de 259 miliarde lei în 2016) și comerțul cu amânuntul (afaceri de 182 miliarde lei în 2016) firmele românești au pondere de peste 55%.

Asta înseamnă că expansiunea agresivă a marilor lanțuri de comerț, majoritatea cu capital străin, încă nu și-a atins potențialul și firmele românești aveau o pondere majoritară la nivelul anului 2016. 

Companiile străne domină categoric și sistemul financiar. La nivel bancar, nu există nicio instituție cu capital privat autohton care să conteze în lupta cu marile concerne străine, CEC fiind o bancă de stat. Același lucru se întâmplă și în asigurări.

Demn de notat este că firmele cu capital privat românesc au o profitabilitate netă de 6%, dublă față de companiile străine. 

În 2016, ieșirile de capital străin au fost cu aproape 2 miliarde de euro mai mari decât investițiile străine.