ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înființarea Comitetului de Supraveghere Macroprudențială, al cărui scop este de a avertiza Guvernul dacă vreuna dintre deciziile sale pun în pericol stabilitatea financiară a țării, este catalogată de către Alexandru Petria drept o "lovitură de stat în desfășurare” și un "fapt de o gravitate ieșită din comun”, care pune România în pericolul de a-și pierde democrația.

Noua autoritate va fi condusă de către Mugur Isărescu, iar cei care se vor emite recomandări sunt BNR și ASF în calitate de autorități de supraveghere financiară sectorială, fie Guvernul României.

„Acest consiliu va fi un fel de consiliu al înţelepţilor dacă nu sunt pretenţios – aici se vor emite opinii, analize, vor fi atenţionate supravegherile de la BNR şi de la ASF”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR.

„Se pare că acest comitet preia conducerea şi nu numai că poate împiedica, dar poate să impună decizii Guvernului, în numele stabilităţii macroprudenţiale”, a spus Florin Cîţu, analist economic.

„Nu poate să fie controlat de Parlament, nu poate să fie controlat de nimeni, sunt nişte tehnocraţi care decid ceva, iar recomandările lor se pare că sunt obligaţii pentru ceilalţi”, a mai adăugat acesta, potrivit b1.ro.

În acest context, scriitorul Alexandru Petria scrie pe blogul său că înființarea unui astfel de comitet încalcă Constituția.

"Actele guvernului sunt cenzurabile doar de către Parlament și Curtea Constituțională. Inițiatorii Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială sunt condamnabili pentru complot la adresa statului de drept”, precizează acesta.