ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sandu Ion Romică, inginerul care a inventat eleronul pentru constructorul Dacia, a câștigat în instanță, după 25 de ani de procese, despăgubiri de aproape 1 milion de dolari, informează Libertatea.

Totul a început în 1991, când Sandu Ion Romică a cerut Dacia despăgubiri de 120 de miliarde de lei vechi, la scurt timp după ce a inventat eleronul pentru constructorul piteștean. Printr-o sentință din 1998, Tribunalul Timiș obliga Automobile Dacia să-i plătească lui Sandu Ion Romică echivalentul a 15 milioane de dolari. Ulterior, procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2004, Guvernul a stabilit că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului este răspunzătoare pentru pretențiile financiare la adresa societăților privatizate. Inginerul a cerut în instanță 31 de milioane, însă Guvernul a obținut rejudecarea litigiului.

  • Eleronul este un dispozitiv aerodinamic care deviază cursul aerului care circulă deasupra unui autoturism în mișcare în direcție verticală pentru a împinge mașina în sens opus, generând astfel mai multă aderență.

Magistrații Curții Supreme au menținut soluția din februarie 2016 a Curții de Apel București, prin care inginerul piteștean este îndreptățit să primească despăgubiri, în valoare de 941.319 de dolari.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews