ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Depozitul uriaș de gaze descoperit în Marea Neagră, în zona Neptun, nu va aduce nimic României, cu excepția redevențelor. Întregul zăcământ va fi exploatat de companiile Exxon Mobil, Lukoil și OMV și este estimat a avea între 48 și 82 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Sorin Roșca Stănescu scrie în ziarul Bursa că aceste companii au exagerat mult valoarea cheltuielilor legate de prospectare și au minimalizat în mod deliberat valoarea reală a resurselor identificate pentru a prezenta unor guvernemcifre din care să rezulte că investițiile societăților străine sunt uriașe și extrem de riscante, în timp ce beneficiile sunt foarte mici.

Companiile nu vor da nimic României, cu excepția redevențelor, iar acest lucru a fost decis printr-un proiect de guvern inițiat pe vremea lui tehnocratului Dacian Cioloș, completat și aprobat de cele două guverne PSD conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Proiectul a trecut și de Senatul României, urmând ca în aceste zile să aibă loc o dezbatere și în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Proiectul de lege mai prevede că titularii acordurilor petroliere sunt obligați să achiziționeze bunuri și servicii de la persoane juridice române cu capital deținut în proporție de peste 25% de persoane fizice și juridice române. Titularii acordurilor petroliere au obligația ca cel puțin o pătrime din numărul total de angajați utilizați în vederea acordurilor petroliere să fie cetățeni români cu rezidență fiscală în România. Acest lucru este însă greu de crezut că se va întâmpla întrucât nici forarea, nici asamblarea conductelor pe fundul Mării Negre și nici conductele de pe litoral nu presupun sub nici o formă munca specializată care ar putea fi rezovată de români.

Profit.ro a anunțat că echipamentele cu care vor fi extrase gazele din Marea Neagră vor fi fabricate și în România. Contractul a fost adjudecat de către consorțiul format din OneSubsea UK și Cameron România SRL, în urma unei proceduri de negociere competitivă. OneSubsea UK este filiala britanică a companiei americane omonime din Houston, Texas, rezultată din fuziunea dintre giganții industriei serviciilor petroliere Schlumberger și Cameron, și are peste 5.000 de angajați în 23 de țări. Cameron România SRL face parte din același grup și deține două fabrici de echipamente petroliere în România, la Câmpina și Ploiești.

Bursa mai scrie că conductele care vor transporta petrolul și gazele vor avea diametre corespunzătoare unor capacități de câteva ori mai mari decât cele raportate statului român drept potențial exploatabil. Concret, cele 48-82 miliarde de metri cubi de gaze de la Nepun Deep s-ar putea să fie în realitate 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. 

România nu doar că nu se va alege cu niciun metru cub de gaze, dar plajele sale vor fi distruse în urma exploatării.

Gazele din platforma continentală a Mării Negre vor fi extrase începând cu anul 2019.