ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În paralel cu lupta propriu-zisă, în zona medicală, cu această pandemie de coronavirus, statele lumii vor mai duce un război, la fel de nemilos și important, anume pentru securitatea alimentară, fiind pusă la încercare capacitatea unui stat de a asigura cât mai mult din necesarul de hrană pentru populație, scrie jurnalistul Vlad Macovei într-un editorial pentru Agrointeligența.

Ca urmare a pandemiei de coronavirus, scrie autorul, statele lumii vor intra într-un război pentru asigurarea securității alimentare.

"Este vorba de capacitatea unui stat de a-și asigura cât mai mult din necesarul de hrană al populației, de ușurința cu care cetățenii pot accesa o mâncare de o calitate bună, la prețuri rezonabile, de rapiditatea cu care poți interveni către cele mai vulnerabile regiuni și categorii sociale, de posibilitatea de a ajuta statele din jur și în acest fel de a crește influența și avantajele pe care țara respectivă le poate obține, în ajutor medical, în schimburi comerciale și în decizii strategice”, explică Vlad Macovei.

Potrivit acestuia, în acest context, este momentul ca întreaga clasă politică din România să își dea mâna în realizarea unui Pact Național pentru Siguranța Alimentară, care să cuprindă mai multe măsuri, printre care o „strategie națională privind patriotismul alimentar”.

„Atunci când ai două produse alimentare, unul din producția internă și celălalt din import, la același nivel de preț și cu o calitate similară, este normal să îl preferi pe cel din producția internă. Simplu, clar, eficient”, scrie Vlad Macovei.

Profesorul Avram Fițiu, reputat agronom, a propus zece sfaturi despre cum să ne hrănim sănătos și eficient în această perioadă, planul punând accentul pe hrana țărănească.