ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de voluntari strânge semnături pentru campania Stop TTIP, îndreptată împotriva Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții, informează totb.ro. Campania, gândită ca o iniţiativă cetăţenească europeană,trebuie să strângă cel puţin 1 milion de semnături de la cetăţeni din cel puţin şapte state membre. România trebuie să adune 24.000 de semnături, dar deocamdată are doar 8.000.

„TTIP presupune o dereglementare în multe domenii. Se merge pe ideea standardului celui mai scăzut între Statele Unite și Uniunea Europeană. Astfel, dacă, de exemplu, în Uniunea Europeană nu se permit anumite substanțe toxice în cosmetice, dar ele sunt permise în Statele Unite, atunci se va adopta standardul cel mai scăzut, iar Uniunea Europeană va fi nevoită să accepte produse cosmetice care conțin tot felul de substanțe acum interzise. Acest lucru e valabil și în industria preparării cărnii unde, la fel, se vorbește foarte mult de tot felul de metode de prelucrare a produselor din carne care nu sunt permise în prezent și care ar fi permise prin semnarea Tratatului. Aceeași discuție se poartă și în cazul organismelor modificate genetic. Practic, sunt o serie largă de standarde, de la standarde de mediu, la drepturile muncitorilor, standarde de sănătate, inclusiv cele culturale, care ar fi aduse la standardul minim prin semnarea TTIP. Pentru noi, clauzele ISDS (Investor-State Dispute Settlement) sunt cele mai periculoase în acest moment și ne motivează cel mai mult, pentru că vedem cazul cu Roșia Montană. Companiile au șanse mai mari de a câștiga astfel de procese dacă se semnează Tratatul, pentru că aceste clauze sunt destul de largi.”, afirmă Roxana Pencea, unul din voluntari.