ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premieră în industria feroviară. La Craiova s-a lansat prima locomotivă din lume care funcţionează exclusiv cu biodiesel sau chiar cu ulei de bucătărie.

Inginerii au folosit un motor Diesel de la o locomotivă clasică pe care l-au modificat pentru a funcţiona 100% ecologic. Astfel, costurile pentru combustibil au fost reduse la jumătate, iar gradul de poluare este extrem de scăzut.

Prima locomotivă ecologică din România este, deocamdată, în teste. Inginerii de la RELOC Electroputere au folosit o locomotivă Diesel clasică de 2.100 de cai putere, al cărei motor la fost adaptat pentru a funcţiona cu biodiesel sau ulei vegetal.

„În principal, s-au transformat instalaţiile de alimentare, dar şi instalaţia care asigură condiţiile de ardere ale acestui combustibil”, spune Petre Bitică, şef serviciu în cadrul RELOC Electroputere.

Reprezentanţii companiei au lucrat timp de un an la noua locomotivă, iar costurile proiectului se ridică la aproape un milion de euro.

Prima locomotivă ecologică din România are aceleaşi performanţe ca una Diesel clasică, însă există două mari avantaje. În primul rând, cele legate de mediu şi, în al doilea rând, cele legate de costuri. Combustibilul pentru o astfel de locomotivă costă la jumătate faţă de cel pentru o locomotivă Diesel clasică.

„Din punct de vedere al noxelor emanate în atmosferă, sunt reduse cu 50%. Uleiul bio sau biocombustibilul este total nepoluant, nu conţine sulf”, a spus Călin Graţian, vicepreşedinte al Grampet Group, potrivit digi24.ro.

Noul motor ecologic se află în curs de omologare la OSIM, iar reprezentanţii companiei au anunţat că îşi doresc să producă în serie acest model.