ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bucureștiul devine o destinație turistică tot mai interesantă, comparabilă cu Praga și Berlinul, apreciază un amplu articol publicat în ''Le Monde'', după trei zile petrecute în Capitala României.

Supranumit ''Micul Paris al Balcanilor'', Bucureștiul nu are întregul farmec al Orașului Luminilor, dar merită vizitat pentru bogatul său patrimoniu istoric, zona centrală cu cafenelele originale, galerii de artă și magazine de lux, precum și pentru restaurantele ''care dau un gust bun vacanțelor în Romania'', susține publicația franceză, menționând, la urmă, dar nu în cele din urmă, argumentul prețurilor, cele mai mici prin comparație cu restul capitalelor europene.

Prima impresie este tulburătoare: un oraș al promotorilor imobiliari și al macaralelor, în care, pe o arteră centrală și plină de viață, cum este Calea Victoriei, se găsesc hoteluri internaționale alături de biserici ortodoxe din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, precum și clădiri neoclasice de la începutul secolului trecut, în vecinătatea unor turnuri din beton și sticlă.

Printre obiectivele propuse unui eventual turist se număra Ateneul, cu ''acustica să excepțională'' și o frescă ilustrând istoria României, Piața Revoluției și Cercul Militar Național, cu o arhitectură în stil neoclasic.
 
Lista continuă cu Muzeul Național de Artă, clădire afectată în timpul Revoluției din decembrie 1989, care deține ''foarte frumoase colecții'', printre care se remarcă cele de artă medievală și ''surprinzătoarea'' galerie de artă modernă românească. Plimbarea pe Calea Victoriei ar trebui să cuprindă și Muzeul George Enescu, aflat într-unul dintre cele mai frumoase edificii bucureștene, cu superbe elemente Art nouveau.

Deplasarea în București poate fi o bună lecție de istorie a țării pentru cei care vor intra în Muzeul Țăranului Român - clădire destinată artei în timpul Regelui Carol al II-lea, devenită apoi Muzeul Partidului Comunist și consacrată în cele din urmă artizanatului, folclorului și arhitecturii tradiționale. Plimbarea bucolică și, totodată instructivă, poate continua la Muzeul Satului, ''un strămoș al actualelor ecomuzee'', situat pe mai bine de 14 hectare, pe malul Lacului Herăstrău. Desigur, imaginea nu poate fi completă fără o trecere prin ''impozantul Palat al Parlamentului'', construit din ordinul lui Nicolae Ceaușescu și care ocupă locul doi în lume în topul celor mai mari clădiri administrative, după Pentagon.

Desigur, nu lipsesc nici sugestiile gastronomice, printre restaurantele menționate numărându-se ''Carul cu bere'' și ''Joseph'', al renumitului chef Joseph Hadad.

Autorul articolului din Le Monde, citat de stirileprotv.ro, amintește de Lipscani, al cărui ''nume este pe buzele tuturor'', cartier istoric, cu străduțe pietonale, pline de baruri, cafenele, magazine interesante și cu suveniruri, dintre care este de reținut librăria Cărturești, un edificiu cu trei etaje în care se poate bea și o cafea.