ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a votat legea offshore, de care depinde viitorul exploatării gazelor din Marea Neagră. Legea impune companiilor petroliere să trazacționeze pe bursa din România cel puțin jumătate din gazele extrase din Marea Neagră, și stabilește un nou sistem de taxare. Pe lângă redevența petrolieră de acum (până la 13% din preț), este impusă și o suprataxă pe veniturile obținute de companii din vânzarea gazului, cu praguri diferite, în funcție de prețul de piață al gazului.
 
Legea votată este substanțial modificată față de forma adoptată de Senat. Companiile petroliere spun că taxarea este împovărătoare și exprimă îndoiala că se va scoate gaz suplimentar din Marea Neagră, în aceste condiții. 
 
„Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaților vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră, cu consecința imediată a diminuarii potențialul de producție suplimentară de hidrocarburi din zona offshore. Asociația noastră consideră că stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ românesc, în general și a regimului fiscal, în particular, reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore", a declarat pentru www.economica.ro Asociația Concesionarilor, care grupează companiile petroliere ce au concesionate perimetre în Marea Neagră.
 
„Nu puteam accepta ca România să-și păstreze în continuare dependența energetică de ruși. Faptul că am pus 50% din toată producția pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacționare pe piața românească, înseamnă că România devine una dintre puținele țări din lume independentă energetic", susține Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
 
Potrivit estimărilor, în Marea Neagră există circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze rezerve doar pe ceea ce s-a săpat, adică cele trei perimetre deținute de ExxonMobil și OMV Petrom, Lukoil, respectiv Black Sea Oil and Gas.