ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Persoanele care vor ieși la pensie anticipat primesc o veste bună. De pe 17 august, venitul lor va crește, asta pentru că a intrat în vigoare legea care modifică sistemul unitar de pensii publice.

Noua lege prevede că de acum înainte cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Așadar, persoanele care, în acest moment, au drept de pensionare anticipată parțială vor avea o pensie mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul acum.

Potrivit legii pensiilor, pot cere pensionarea anticipată parțială cei care mai au cel mult cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare și care au realizat stagiul complet de cotizare sau l-au depășit cu cel mult opt ani.
 
Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că încă nu s-a calculat ce impact bugetar va avea această măsură.

”Sunt două proiecte de lege: unul pentru persoanele care sunt pentru condiții grele din minerit și unul despre pensionarea anticipată parțială. Din păcate, nu a fost făcut un calcul de impact bugetar. Acesta e primul lucru pe care trebuie să îl scot în evidență. Practic, noi am constatat că proiectele au fost promulgate și, în acest moment, împreună cu ministerul de Finanțe, vom încerca să vedem care este impactul acestor legi.
 
Ele, practic, se adaugă unor alte măsuri care vor determina recalculări în întreg sistemul de pensii. Pe de o parte, eu înțeleg foarte clar că sunt persoane care au avut condiții foarte grele de lucru. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că orice măsuri care determină pensia anticipată sau nu încurajează cotizarea la sistemul de pensii sunt niște măsuri care vor contribui la șubrezirea sistemului de pensii”, a declarat Dragos Pîslaru.

Întrebat dacă în urma acestei măsuri va crește numărul celor care vor dori să se pensioneze anticipat, ministrul a răspuns: „Firește, am fost oprit pe stradă de o persoană care m-a întrebat dacă e adevărat că poate ieși mai repede la pensie. În România, neavând nici o interoperabilitate foarte bună a bazelor de date, ai situații în care oamenii ies la pensie, iau beneficiile din pensie și lucrează la gri, la negru, în continuare, fără niciun fel de problemă”.