ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O măsură luată de Guvernul Cioloș a provocat indignare în rândul veteranilor de război.

Începând cu data de 1 iunie, aceștia au început să primească somații de la administrațiiile fiscale prin care sunt înștiințați că trebuie să plătească impozite pentru casă, terenuri și mașini. Așa au aflat, cei mai mulți dintre ei, că, printr-o hotărâre de guvern, soțiile lor sau rudele împreună cu care dețin proprietățile nu mai sunt scutiți de plata impozitelor. Este vorba despre HG nr. 159/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

În HG promulgată de Guvernul Cioloș se arată că scutirea de la plata impozitului pentru clădirea, terenul sau mijlocul de transport deținute în coproprietate, și inclusiv în cazul soților, se aplică doar pentru cota parte de proprietate deținută de beneficiarul scutirii și nu pentru întreg bunul. Mai exact, în cazul coproprietății doar veteranul este scutit de plata impozitului, soția lui plătind impozitul integral.

Mai mulți reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR) și ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, care reprezintă militari care au luptat în Teatrele de Operații, au declarat pentru evz.ro că nu au fost consultați în legătură cu această măsură luată de Guvernul Cioloș.

Prin noul Cod Fiscal promulgat la finalul anului trecut de președintele Klaus Iohannis, militarii care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial și cei din teatrele de operațiuni din afara țării erau scutiți de plata impozitelor pe clădiri, terenuri și autoturisme.