ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După instituirea sancțiunilor, Rusia și-a redirecționat exporturile energetice spre Asia – mai ales India și China. De acolo, sunt cumpărate de Occident, evident la prețuri mult mai mari.

Cel mai recent exemplu este statul New York. Importurile de benzină și motorină ale acestuia din India au crescut neobișnuit de mult în ultima perioadă, scrieBloomberg.

În asemenea măsură încât India a devenit principalul furnizor al New Yorkului. Înainte, majoritatea acestor produse veneau din Europa.

Circa 89.000 de barili pe zi de benzină și motorină din India au ajuns în luna ianuarie în New York, o cantitate record pentru ultimii patru ani.

Pe de altă parte, India a devenit una dintre cele mai importante destinații pentru petrolul și gazele rusești, după instituirea primelor tranșe de sancțiuni.

Din luna iunie a anului trecut, țara asiatică este cel mai mare importator de petrol brut din Rusia. În luna ianuarie 2023, India a înregistrat un nivel record al importurilor, de 1,39 de milioane de barili.

Iar guvernul de la New Delhi și-a anunțat deja intenția de a-și majora aceste importuri după ce G7 a instituit plafonarea prețului la petrolul din Rusia.

Pe lângă aberația faptului că sancțiunile nu afectează exporturile Rusiei ci buzunarele consumatorilor, Bloomberg mai remarcă și faptul că un vas are nevoie să ajungă din India pe Coasta de Est a SUA de mai mult de o lună.

Adică o perioadă de trei ori mai mare decât din Europa.

Aceasta înseamnă nu doar costuri mai mari cu transportul, dar și riscul unor „găuri în aprovizionare”.

O situație similară se întâmplă și cu gazele din Rusia. În fața sancțiunilor, Moscova și-a redirecționat fluxurile de export către Asia, mai ales către China.

Astfel,Europa nu mai cumpără gaze direct din Rusia, ci din China. Evident la prețuri mult mai mari.