ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atinge suta de kilometri în doar trei secunde şi ar putea face faţă fără probleme într-o competiţie de Formula 1. Nu vorbim despre un monopost realizat de un constructor celebru, ci de de o echipă de studenţi ai Facultăţii de Mecanică din Iaşi.

Deja medaliată cu aur, invenţia lor ar mai avea nevoie de 14 mii de euro pentru finalizare - o sumă mică pentru un producător auto, dar peste puterile tinerilor. Maşina de curse, despre care studenţii spun că ar pune în umbră monoposturi realizate de mărci consacrate, a fost construită de la zero.

„Sacrificiile au fost destul de mari şi cel puţin opt ore pe zi, de luni până sâmbătă, am petrecut în cadrul laboratorului”, spune Ionuț Bocăneț, masterand la Facultatea de Mecanică din cadrul UTI Iași.

„Monopostul în sine este proiectat, îl avem în stadiul de proiectare final, ştim exact cum o să arate. Singura problemă sunt banii”, precizează Adrian Ropotoaie, student la Facultatea de Mecanică din cadrul UTI Iași, potrivit digi24.ro.

„În mod normal, săptămâna viitoare ar fi trebuit să facem primele teste la maşină. Ne lipsesc o serie de piese, elemente şi nu putem merge mai departe cu lucrările”, spune Ciprian Ciofu, profesorul coordonator.

Până acum, tinerii au investit în construcţia monopostului 20 de mii de euro, cea mai mare parte a banilor din sponsorizări. Au câştigat medalia de aur la Salonul de Inventică de la Iaşi şi au fost invitaţi să participe la competiţii similare, în Ungaria, Cehia şi Italia, însă ar mai avea nevoie măcar de 14 mii de euro, pentru a finaliza vehiculul.