ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul german E.ON controlează distribuţia de gaze naturale în jumătatea de nord a ţării după ce a preluat Distrigaz Nord. În domeniul electricităţii, E.ON distribuie energie în zona Moldovei.

Grupul E.ON a încheiat contracte de „consultanţă" cu subsidiarele sale din România, valoarea totală pentru anul 2014 a acestor contracte fiind de 34 de milioane de lei, păgubiţii fiind statul român şi Fondul Proprietatea, acţionarii minoritari ai companiilor în cauză, scrie Adevărul.

De altfel, Fondul Proprietatea cere acţionarilor E.ON Distribuţie SA şi E.ON Energie să aprobe acţionarea în instanţă a administratorilor şi directorilor celor două companii, dar şi ai E.ON Moldova Distribuţie pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanţă cu E.ON România. E.ON România SRL este acţionarul majoritar al celor trei companii.  

Franklin Templeton, administratorul unic al Fondul Proprietatea, consideră că serviciile de consultanţă contractate de către cele trei companii ale grupului E.ON nu sunt necesare, iar preţul plătit către E.ON România SRL este nejustificat. „Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanţa strategică şi de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane de lei (echivalentul a 5,6 milioane de lire sterline sau 7,7 milioane de euro)", se arată într-un comunicat semnat Franklin Templeton. 

De asemenea, Franklin Templeton susţine că încheierea tranzacţiilor între părţile afiliate încalcă politicile de guvernanţă corporativă. „Fondul consideră că încheierea acestor tranzacţii între părţi afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanţă în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acţionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administraţiile şi directori, care sunt numiţi pentru a lua decizii strategice şi de management şi pentru a acţiona în interesul şi beneficiul tuturor acţionarilor şi nu în cel al acţionarului majoritar. Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanţă strategică poate fi considerată un abuz de putere al acţionarului majoritar, E.ON România SRL. Fondul consideră că această situaţie reprezintă un conflict de interese şi o încălcare gravă a principiilor de guvernanţă corporativă şi solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum şi de a nu mai încheia contracte similare cu companiile în viitor", se mai arată în comunicatul citat.