ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă în 2011 prețul construcției liniei de metrou Eroilor-Drumul Taberei costa între 35 și 55 milioane euro pe km, în prezent, după aproape 5 ani de de semnarea contractelor, investiția sare de 100 milioane de euro pe km. Explicația oficialilor Metrorex este de ordin tehnic.

În Bulgaria, un km de linie de metrou costă aproximativ 56 de milioane de euro/km, iar în Finlanda, prețul pe km de linie construit este estimat la 60 de milioane de euro.

Un km de linie de metrou construit pe Magistralele 4 și 5, cu tot ce implică o construcție de asemenea anvergură, respectiv toate dotările necesare unei funcționări la parametrii proiectați și impuși de o deplină siguranță a transportului și un confort adecvat pentru călătorii transportați, costă aproximativ 95 de milioane de euro.

Directorul de investiții al Metrorex, Constantin Mustățea, susține că nu există un preț standard în România sau în Europa pentru construcția magistralelor de metrou, oferind explicații de ordin tehnic pentru prețul piperat de la noi.

„În medie, Magistrala 4 si 5 de metrou respectiv Parc Bazilescu – Lac Străulești și Eroilor-Drumul Taberei costă aproximativ 95 de milioane de euro/km. Tot ce cuprinde un km de metrou funcțional (inclusiv stații și depouri) este inclus în această sumă: execuția lucrărilor de structură tunele circulare și galerii, cale de rulare, exproprieri, devieri de rețele, eliberarea amplasamentelor, guri de ventilație sau orice alte instalații care au corespondent din subteran la suprafață, instalații electrice și sanitare pentru zonele publice și tehnice, instalații de înaltă și medie tensiune, puțuri de mare adâncime, instalații de transport călători (lifturi și escalatoare), etc. O magistrală de metrou este o instalație foarte complexă, care cuprinde și lucrări deosebite pentru o siguranță a traficului la cele mai înalte standarde tehnice", a declarat oficialul Metrorex pentru money.ro.